EkonomiGenelKıbrısManşet

Anneler, bebeklerine gramla kıyma alıyor

Mecliste dün ülkedeki fahiş et fiyatları konuşuldu. Muhalefet yaşanan dramlara işaret etti:

BEBEK İÇİN GRAMLA KIYMA

Cumhuriyet Meclisi’nde dün üretim ve et fiyatları konuşuldu. CTP milletvekili Erkut Şahali, et ithalatı kararının 50 bin kişiyi doğrudan etkileyecek olumsuz bir karar olduğunu savundu. Bir yılda, hayvan besleme girdisinin %25 arttığını kaydeden Şahali, kuzu etinde %117’lik, dana etinde %150’lik, sütte %72’lik, yoğurtta %63’lük artış yaşandığını hatırlattı. Bebeği olan annelerin gramla kıyma almak durumunda kaldığını ifade eden Şahali, “Bu durum herkesi kaygılandırılmalı” diye konuştu. “Et ithalat kararı bir tehdit mi, popülist bir yaklaşım mı karar veremedim…” diyen Şahali, “Bu ülkedeki emekçi ve yetiştirici gözden çıkarıldı….” değerlendirmesinde bulundu.

OĞUZ: SUÇLAMALAR POPÜLİZM

Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Dursun Oğuz, Şahali’yi yanıtladığı konuşmasında, et fiyatındaki artışın her yıl belirli dönemlerde gündeme geldiğini belirterek, bu konu üzerinden kendisini eleştirenleri “popülist” olmakla suçladı. Ülkede, 2023 itibarıyla ülkede 315 bin küçükbaş, 69 bin 500 de sığır olduğunu söyleyen Oğuz, “Hayvancı battı- bitti’ diye bir şey yok. Devlet desteği veriyor, hayvan sayısı artıyorsa, hayvan fiyatları neden yükseliyor? Serbest piyasa da bir yere kadar… Bakanlar Kurulu bu kararı fiyat istikrarı için aldı” dedi.

“CANLI KUZU 130 TL’Yİ GEÇMEMELİ”

Canlı kuzunun 130 TL’nin üzerine çıkmaması gerektiğini söyleyen Oğuz, “Kuzu 130 TL’nin üzerine çıktığı an bunun önünde kimse duramaz. Bunu Hayvancılar Birliği başkanına da söyledim. 130 TL hayvancıyı koruyan bir rakamdır… ” dedi. Hayvancılar Birliği’nden de destek istediklerini belirten Oğuz, “Onların da bizimle çalışması gerek. Biz üreticinin karşısında değil, yanındayız. Kasaplar suçu hayvancıya, hayvancılar da kasaba atıyor. İki taraf birbirini suçlarken olan vatandaş oluyor. Bizim amacımız herkesin hak ettiğini alması” dedi.

“ BU İŞİN SONU HÜSRANDIR”

Yeniden söz alan CTP milletvekili Erkut Şahali, Oğuz’un açıklamalarını eleştirerek, “Bu üretici bu akılla yok olur. Bu koşullarda sırf fiyat dengesi için et ithali yaparsanız, fiyat düşmez ancak hayvancı batar… İki yerden et getireceklermiş… Devlet otoritesinin kalmadığı Sudan’dan ve devlet otoritesinin hiç oluşmadığı Namibya’dan… Umarım aynı yolu takip etmezsiniz. Bu işin sonu hüsrandır” dedi

Diğer Haberler

Başa dön tuşu