ManşetSiyasetSpor

Antalyaspor Tarama Modeli

Birkaç hafta önce sporda turizm filân yazmıştık; E yine yazalım bakalım ne halt olacak! Boru değil, pandemi öncesi KKTC dahil 60 farklı ülkeden 1500 kulüp takımı o bölgeye giderdi. Bu takımların da her biri de ortalama 30 kişiden oluşur. Etti mi size 45 bin’e yakın kaliteli ve de para harcayan zengin turist?

Nazım BURGUL

Antalyaspor Tarama Modeli

Birkaç hafta önce sporda turizm filân yazmıştık; E yine yazalım bakalım ne halt olacak! Boru değil, pandemi öncesi KKTC dahil 60 farklı ülkeden 1500 kulüp takımı o bölgeye giderdi. Bu takımların da her biri de ortalama 30 kişiden oluşur. Etti mi size 45 bin’e yakın kaliteli ve de para harcayan zengin turist? Bereket versin.

Bilirsiniz, özelde futbol yoğunluklu, genelde ise total spor yoğunluklu bir turizm faaliyeti var Antalya’da. Düşünün daha bu hafta içi Fransız triatlon takımı ha’bire denizde yüzmece. Bunun yanındaki alanda golf sporuna ilişkin bir dizi har har faaliyet, orta çömlek ben de bu doğa güzellikleri ortasında biraz fitness, biraz da yürüyüş muhabbeti.

Son derece temiz ve de güzel mekânlarda konaklama, yemek ve de tarihi zenginlikleri görme fırsatı şeklinde iki hafta boyunca binlerce turist her yıl Antalya’ya geliyor. Sadece spor turizmi mi? Kongre turizmi de bu süreç içerisinde devam ediyor. Hem yatırımcı kazanıyor, hem de haber amaçlı olarak ülke bu işten maddi-manevi katma değer yaratıyor. Dünya artık bu işin farkına vardı; ‘Dağ bisikleti mi? San Marino’ya git. Su altı dalma işleri mi? Mısır’a nazır Kızıldeniz’e git. Golf ile ilgili Belek, kayak ile ilgili Uludağ veya Palandöken, avcılıkla ilgili Rize Ardeşen, yelken kanat veya yamaç paraşütü mü? Ver elini Fethiye sayın seyirciler. Haa, rafting sporu mu? Ver elini Of Çayı. “Antalya, golften sonra en büyük geliri futboldan kazanıyor. Golf turizmi yılda 160 milyon Euro gelir bırakırken, futbol kulüpleri de her yıl 100 milyon euro gelir bırakıyor. Yani spor turizmden yılda 260 milyon Euro bir gelir elde ediliyor. 30-40 kişilik kafile ile 10 ile 14 gün arasında kamp yapan bir takımın harcaması 50 ile 100 bin dolar arasında değişiyor. Dünyada da, futbol turizmine yaklaşık 6-7 milyar dolar para harcanıyor” demiştik geçmişteki bir yazımızda.

Malta, Dubai, Kıbrıs Cumhuriyeti gibi ülkeler yabancı kulüpleri ülkelerine çekmek için özendirici politikalar uyguluyorlar. Örneğin Bayern Münih, 6 yıldır Dubai’ye kamp için gidiyor. Çünkü orada kaldığı sürece kendisinden para istenmiyor. E bu işler için de özellikle spor tesisleri açısından hamle yapmak şart. Sonuç mu? Tüm dünya basını da o kulüplerle ilgili kamp faaliyetlerinin parasız reklamını yapıyor. Biz de mi? Hürriyet Gazetesi’nin haberine göre ülkemizin 300 günü güneşli geçiyormuş Allah’tan! E’ee, hâl böyle olunca da Antalyaspor Genel Menajeri Sevgili Ferda Ramanlı ve de Antalya Başkonsolosu Sevgili Cem Topcu’lu Antalyaspor Tarama Modeli üzerinden bir kaynak yaratma işi şart oldu. Hayırlısı bakalım.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu