DünyaGenelManşetSağlıkToplum

Antidepresanlarda yeni tehlike Uzmanı ‘ortak yan etkiyi’ açıkladı

Başta depresyon olmak üzere psikolojik rahatsızlıklarla mücadele eden insanların sıklıkla başvurduğu antidepresanlar hakkında çarpıcı bir araştırma yapıldı. Araştırma sonucunda antidepresanların ortak bir yan etki geliştirdiği ve sadece acıyı değil mutluluğu da azalttığı tespit edildi.

Dünya genelinde gitgide kullanımı daha çok artan antidepresanlar, birçok psikolojik rahatsızlığın tedavisinde başvurulan bir yöntem haline geldi. Ancak  antidepresan kullananları üzecek araştırma sonuçları, Neuropsychopharmacology dergisinde geçtiğimiz günlerde yayınlandı.

Çalışmada, katılımcılara bilişsel testler yapılmadan önce en az 21 gün boyunca antidepresan verildi. Çalışmaya katılan 66 gönüllü arasında ilaç kullanan bazı kişiler duygusal olarak donuk hissettiklerini veya artık hiçbir şeyi zevkli bulmadıklarını bildirdi.

ORTAK YAN ETKİ: DUYGUSAL KÖRELME

Çalışma, sağlıklı gönüllülerin yüzde 60’ı, üç hafta boyunca bir seçici serotonin geri alım inhibitörü (SSGİ) ilacı aldıktan sonra pozitif ve negatif durumlara daha az duyarlı hale geldiğini buldu. Olumsuz duyguların köreltilmesi, ilaçların insanların depresyondan kurtulmasına nasıl yardımcı olduğunun bir parçası olabilir, ancak ortak bir yan etkiyi de açıklayabilir.

Cambridge Üniversitesi’nden Prof. Barbara Sahakian, “Bir bakıma, kısmen bu onların çalışma şekli olabilir. Depresyon yaşayan insanların hissettikleri duygusal acının bir kısmını alıyorlar ama ne yazık ki zevkin bir kısmını da alıyorlar. Bulgular, hastaların ilaçları hakkında daha bilinçli seçimler yapmasına yardımcı olabilir, ancak birçok hasta için antidepresanların faydalı olduğuna şüphe yok” dedi.

“BİLİŞSEL SİSTEME DOKUNMUYOR”

Dikkat ve hafızayı değerlendirenler de dahil olmak üzere neredeyse tüm testlerde ilaç hiçbir fark yaratmadı. Sahakian, “İlaç bilişsel sisteme olumsuz bir şey yapmıyor. Bu açıdan bakıldığında çok iyi”dedi.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu