KıbrısManşet

Arhun: Devlet kanadı asgari ücreti belirlemeye hazır değildi

1 Ocak'tan itibaren geçerli olacak yeni ücreti belirlemek için toplanan Asgari Ücret Tespit Komisyonu toplantısından işveren tarafı sağlıklı bir ortam olmadığını ifade ederek toplantı bitmeden toplantıyı terk etti.

CANLI AKTARIM-ELİF DÜLGER

İşveren tarafı temsilcisi Metin Arhun ise çalışanların maaşlarının artırılması gerektiğini kendilerinin de bildiklerini söyledi. Hedefin 2022’nin ilk asgari ücretinin belirlenmesi olduğuna işaret eden Arhun, çok belirsizliklerin olduğunu, döviz kurlarının son 1 ayda yüzde 30 arttığını hatırlatarak, Türkiye’deki gelişmelerle bir gecede döviz kurlarının yüzde 30 aşağıya indiğini söyledi.

İş veren kesimi ise toplantı sonlanmadan masayı terk etti.

İşveren tarafı temsilcisi Metin Arhun yaptığı açıklamada; “Artış %25 olmalıydı. Hiçbir teknik rakam ortaya sunulmadan asgari ücreti popülist bir yaklaşımla ilan edildi”  açıklamasında bulundu.

Devlet kanadının da asgari ücreti belirlemeye tam olarak hazır olmadığını dile getiren İşveren tarafı temsilcisi Metin Arhun, belirsizlikler olduğunu ve kendilerinin önünü göremediklerini ifade etti.  “Bizim göremediğimizin dışında devlet kanadı da önünü göremiyordu” diyen Arhun, “Maliye Bakanı’nın temsilcisine toplantıda sorduk, devlet gelirlerinde nasıl bir gelişme olacak, çalışan sayısı artacak mı azalacak mı diyerek sorduk ancak sağlıklı bir cevap alamadık” dedi

Arhun sözlerine şu şekilde devam etti: “Devlet kanadı önce bir rakam ortaya koydu ancak komisyondan gelen tepki sonrası başkan ara istedi ara sonrası farklı bir rakamı oylamaya sundu. Bugün belirlenme ile ocak ayında belirlenme arasında hiçbir fark yoktur bunun altını çizmeme rağmen dikkate alınmadı ve bugün asgari ücretin belirlenmesi istendi. Bize odalar ile görüşmemiz için hiçbir fırsat verilmedi. Asgari ücret bugün de belirlense Ocak ayında yansıyacak. İşçi temsilcisi arkadaşlar inada bindirdi. Biz toplantıyı devam ettirmeme kararı alarak toplantıdan ayrıldık. Sağlık bir asgari ücreti belirleyecek ortam olmadığı için toplantıda ayrıldık sonucunun ne olduğunu bilmiyorum ancak mutlaka bir artış çıkacağa benziyor. Oybirliği sağlanabilirdi bunların hiçbiri yoktu”

Şuan belirlenen asgari ücretin seçim yasakları kapsamında olduğunu belirten Arhun, hukuki yollara başvuracağını da sözlerine ekledi.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu