EkonomiKıbrısManşetSiyaset

Arıklı: Başka seçenek kalmayınca hükümete girdik

Başbakan Yardımcısı, Ekonomi ve Enerji Bakanı Erhan Arıklı, tüm hükümet modellerini bozan, ortadan kaldıran partinin Halkın Partisi (HP) olduğunu iddia etti

Başbakan Yardımcısı, Ekonomi ve Enerji Bakanı Erhan Arıklı, tüm hükümet modellerini bozan, ortadan kaldıran partinin Halkın Partisi (HP) olduğunu iddia etti. HP’nin sürekli olarak işi yokuşa sürdüğünü, UBP ile görüşmelerinde kırmızıçizgiler ortaya koyduğunu, icraat hükümeti önerisini parti meclisine bile götürmediğini belirten Arıklı, HP’nin 4’lü koalisyon kurma çalışmalarında da CTP içinde başbakan aramaya çalıştığını ve ortaya bir başarısızlık çıktığını kaydetti. Erhan Arıklı, “Markaj” programında Ali Baturay’ın sorularını cevaplandırdı.

“BAŞKA SEÇENEK KALMAYINCA HÜKÜMETE GİRDİK”

Aslında bu zor dönemde hükümette yer almak istemediklerini, muhalefette kalmak, 4’lü hükümete destek vermek istediklerini anlatan Erhan Arıklı, “Başka bir seçenek kalmayınca ülke hükümetsiz kalmasın diye elimizi taşın altına koyduk. 3’lü hükümet kurulmasa erken seçime gidilmesi gerekecekti. Anayasa değişikliğinde olduğu gibi erken seçimde de başarısızlık olacaktı halk sandıkları protesto edecekti” diye konuştu.

“AZINLIK HÜKÜMETİ ÇOK ÖNCEDEN KURULDU İDDİASI GERÇEK DEĞİL”

3’lü azınlık hükümetinin kurulması için çok önceden anlaşıldığı, Eski Başbakan Ersin Tatar ve DP Genel Başkanı Fikri Ataoğlu ile birlikte Türkiye’ye yaptıkları ziyarette bu hükümetin tohumlarının atıldığı iddialarını değerlendiren Arıklı, bunun gerçek olmadığını, hayal ürünü olduğunu söyledi.

Erhan Arıklı, “4’lünün kurulmasına engel kimden kaynaklandı? YDP ve DP açık destek verdi. CTP Genel Başkanı Tufan Erhürman’a ‘görevi iade etme, azınlık hükümeti kur, destekleyelim’ dedim ama yapmadı. Hükümeti kurma görevi, UBP’de 14 gün, CTP’de 12 gün kaldı, bu süreçte başarılı olamadılar” ifadelerinde bulundu.

“HP İŞİ HEP YOKUŞA SÜRDÜ”

Ülkeyi çıkmaza sokan siyaset anlayışına karşı çıktıklarına vurgu yapan Arıklı, şunları söyledi:

“HP, işi yokuşa sürdü. İcraat hükümetini kabul etmedi, parti meclisine bile götürmedi. 4’lü koalisyonda CTP içinde başbakan aramaya çalıştılar ve UBP ile görüşmelerinde kırmızıçizgileri ortaya koydular. Ne yapmak istiyorlar? Tüm hükümet formüllerini ortadan kaldırdılar.”

“KIB-TEK BİRİLERİNİN RANT YERİ HALİNE GELDİ”

Başbakan Yardımcısı, Ekonomi ve Enerji Bakanı Erhan Arıklı, Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu’nun (KIB-TEK), birilerinin rant yeri haline geldiğini, üç- dört şirketin buradan nemalandığını, bu şirketlerin yılda 300 milyondan fazla para kazandığını iddia ederek, ranta son vereceklerini vurguladı.

“ÇALIŞMALARIMIZ NEDENİYLE EKONOMİ VE ENERJİ BAKANLIĞI’NI İSTEDİK”

Ekonomi ve Enerji Bakanlığı’nı neden tercih ettiklerini de açıklayan Arıklı, “Önümüze Ulaştırma ve Bayındırlık Bakanlığı ile Ekonomi ve Enerji Bakanlığı’nı koydular. Ekonomi hakkında yaptığımız çalışmalar var, bunları mecliste de sıkça gündeme getirdik. Ekonomi ve KIB-TEK’le ilgili çalışmalarımızdan dolayı Ekonomi ve Enerji Bakanlığı’nı seçtik” dedi.

“İŞÇİ DÜŞMANI DEĞİLİZ”

KIB-TEK’teki gelişmeler ve Türkiye’den KKTC’ye kabloyla elektrik getirilmesi hakkında görüşlerini anlatan Arıklı, “Daha ucuz ve temiz elektrik için kabloyla elektriği getireceğiz. Bizi işçi düşmanı olarak göstermek istiyorlar ama değiliz. EL-SEN ile sorun yaşayacağımızı düşünmüyorum ancak KIB-TEK birilerin rant yeri haline geldi” dedi.

KIB-TEK’te nemalanan 3-4 tane şirket olduğunu öne süren Arıklı, “Çalışanlar ayda 8 milyon TL alıyor ancak şirketler yılda 300 milyondan fazla para kazanır. Bu sorunları çözmek için çalışacağız” diye konuştu.

“ORTA VADEDE ELEKTRİK FİYATLARINDA İNDİRİM YAPACAĞIZ”

Ekonomi ve Enerji eski Bakanı Hasan Taçoy’un “Yeni gelecek bakan mart ayına kadar elektrik ücretlerine zam yapmasın” açıklamasını da değerlendiren Erhan Arıklı, bunun için önce mali tabloyu görmesi gerektiğini söyledi.

Arıklı, “Kısa sürede olmaz ancak orta vadede elektrik fiyatlarında indirim yapacağız” diye konuştu.

“HÜKÜMETİN KURULMASINDA DENKTAŞ ÖNEMLİ BİR ROL OYNADI”

Başbakan Yardımcısı, Ekonomi ve Enerji Bakanı Erhan Arıklı, hükümet kurma çalışmalarında ilerleme olmadığı günlerde DP eski Başkanı ve milletvekili Serdar Denktaş’tan yardım istediğini ve bunun için UBP Başkan Vekili Ersan Saner ve DP Genel Başkanı Fikri Ataoğlu’dan onay aldığını belirterek, azınlık hükümetinin kurulmasında Serdar Denktaş’ın önemli rol oynadığını vurguladı.

“SERDAR DENKLTAŞ’IN TECRÜBESİNDEN YARARLANDIK”

Erhan Arıklı, UBP-DP-YDP Hükümeti’nin kurulması için Serdar Denktaş’ın tecrübesinden yararlanmak istediğini ve bunu başardığını söyledi.

Serdar Denktaş’tan yardım isteme konusunu UBP Başkan Vekili Ersan Saner ve DP Genel Başkanı Fikri Ataoğlu ile paylaşarak onay aldığını belirten Arıklı, Denktaş’ın kendisini yanıltmadığını ve onun yardımıyla hükümetin kurulduğunu anlattı.

Arıklı, “3’lü hükümetin kurulmasında Serdar Denktaş önemli rol oynadı” dedi.

“ATEŞTEN GÖMLEĞİ GİYDİK”

Erhan Arıklı, tüm seçeneklerin denendiğine ve ülkenin hükümetsiz kalmaması için UBP-DP-YDP azınlık hükümetinde yer aldıklarına dikkat çekerek, “Ateşten gömleği giydik. Maaş ödemeleri yardım ve destekler var. Hamama giren terler” diye konuştu.

“BAKANLIK DAĞILIMINA BEN DE ŞAŞIRDIM”

Mevcut bakanların görev yerlerinin değişmesi ile ilgili değerlendirmede bulunan Arıklı, “Şaşırdım, kulaklarıma inanmadım, ‘sürpriz olabilirdi’ diye düşündüm ama bu kadarını da beklemiyordum. Önemli olan kurumsal çalışmalardır. Sıkıntı çıkacağını zannetmiyorum” dedi.

“KORAL ÇAĞMAN İLE ARAMIZDAKİ SORUNU ÇÖZDÜK”

DP milletvekili ve yeni kabineden Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı olan Koral Çağman’ın daha önce söylediği “görüş ayrılıkları nedeniyle YDP’nin hükümete gelmesine vesile olmayacağım” şeklindeki sözlerini anımsatan Erhan Arıklı, “Koral Bey, 3 yıldır mecliste yanımda oturur ve çok iyi anlaşıyoruz. Basın üzerinden yapılan açıklamalardan dolayı yanlış anlaşılmalar oldu. Serdar Denktaş ile diyalog kurdum yanlış anlaşılmalar olduğunu tespit ettim. Serdar Denktaş ve Koral Çağman ile aramızda sorun yoktur” dedi.

“MUHALEFETE SAYI OLARAK DEĞİL SİYASETEN İHTİYACIMIZ VAR”

Bütçenin geçirilmesi konusunda katkı konulması gerektiğini savunan Arıklı, “YDP olgun ve sorumlu muhalefet anlayışı yaptı ancak bize karşı sert bir muhalefet yapılacağını görüyorum” dedi.

HP’de yaşanan istifalar nedeniyle UBP’nin komitelerde çoğunluğu elde edeceğini öne süren Arıklı, “Muhalefete sayı olarak değil siyaseten ihtiyacımız var. Zor dönemden geçiyoruz, gelsinler sorunları beraber çözelim” diye konuştu.

Diğer Haberler

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu