KıbrısManşet

Arıklı: Birilerinin cebine girecek olan 2.5 milyon dolar KIB-TEK’in kasasında kaldı

Uzun süredir tartışmalara neden olan ve iptal edilen ihale nedeniyle Bakan Arıklı ile EL-SEN’in adeta kanlı bıçaklı olmasına neden olan KIB-TEK Akaryakıt Alım İhalesi, keşif bedelinin de altında, TPIC’in lehinde sonuçlandı

Uzun süredir tartışmalara neden olan ve iptal edilen ihale nedeniyle Bakan Arıklı ile EL-SEN’in adeta kanlı bıçaklı olmasına neden olan KIB-TEK Akaryakıt Alım İhalesi, keşif bedelinin de altında, TPIC’in lehinde sonuçlandı

 

“KIB-TEK’TEKİ RANT KAPISI KAPANDI”

İhalenin keşif bedelinin de altında sonuçlanmasının bir takım çevrelerde rahatsızlık yaratmasının gayet doğal olduğunu ve KIB-TEK tarihinin en düşük fiyatlı akaryakıt taşıma ihalesinin gerçekleştirildiğini vurgulayan Ekonomi ve Enerji Bakanı Erhan Arıklı, “KIB-TEK’teki rant kapısı kapandı ve birilerinin cebine girecek olan 2.5 milyon dolar KIB-TEK’in kasasında kaldı.” dedi.

“AKARYAKIT İHALESİ TPIC’DE”

Merkezi İhale Komisyonu tarafından açılan KIB-TEK’in 220 bin tonluk akaryakıt temini ihalesine katılan Sideral Lines firması 33.72 dolar, Everest Energy firması 33.95 dolar teklif verirken, en düşük teklifi veren TPIC 27.29 dolar ile ihaleyi kazandı. Yapılacak inceleme neticesinde, teknik şartlarında uygun görülmesi halinde KIB-TEK’e 220 bin ton akaryakıtı TPIC sağlayacak. İhale keşif bedelinin atında bir rakama sonuçlansa da, ihaleyle ilgili tartışmalar bitmedi. Bir takım çevreler ihalenin sonuçlanmayacağını ve iptal olacağını da savunuyor.

“SENDİKANIN TALEBİ GAYET MANTIKLI”

EL-SEN’in TPIC’den 30 dolara doğrudan alım yapılan 36 bin ton akaryakıtın, KIB-TEK’in zarara uğratılmaması için ihalede kazanılan rakamdan verilmesi ya da 220 bin tonluk miktardan düşülmesi önerisiyle ilgili de değerlendirme yapan Bakan Arıklı, “Sendikayı bu teklifi için tebrik ederim, gayet mantıklı bir teklif. Eğer yasal olarak mümkünse oturup bunu konuşuruz” dedi.

“KIB-TEK’TEKİ RANT KAPISI KAPANDI”

KIB-TEK tarihinin en düşük fiyatlı akaryakıt taşıma ihalesinin gerçekleştirildiğini vurgulayan Başbakan Yardımcısı Ekonomi ve Enerji Bakanı Erhan Arıklı, “Geçtiğimiz yıllarda yani 2016 yılında 32.50 dolar ile başlayıp, 2020’de 38.80 dolara kadar çıkan yakıt taşıma fiyatları ortadayken, biz göreve geldikten sonra ulusal kapsamda açılan ihaleyi iptal edip uluslararası ihale açtık ve sonuç ortada” dedi.

“KURUM İHALEDEN KARLI ÇIKTI”
Uluslararası ihale neticelenene kadar TPIC’den iki kez 34 dolar ve 30 dolara alım yapıldığını kaydeden Arıklı, Uluslararası ihalenin 27.29 dolara tamamlandığını ifade etti. İhalenin bu şekilde sonuçlanmasıyla birlikte, 2 milyon 532 bin 200 dolar kara geçirildiğini vurgulayan Arıklı, bu ihalelerin tahmin edilenden çok daha uygun bir fiyata neticelenebileceğini gördük” şeklinde konuştu.

“SENDİKANIN TALEBİ GAYET MANTIKLI”

EL-SEN’in TPIC’den 30 dolara doğrudan alım yapılan 36 bin ton akaryakıtın, KIB-TEK’in zarara uğratılmaması için ihalede kazanılan rakamdan verilmesi ya da 220 bin tonluk miktardan düşülmesi önerisiyle ilgili de değerlendirme yapan Arıklı, “Sendikayı bu teklifi için tebrik ederim, gayet mantıklı bir teklif. Eğer yasal olarak mümkünse oturup bunu konuşuruz” dedi.

“HALA DAHA KURUMU ZARARA UĞRATTIĞIMIZI SÖYLEYENLER VAR”

“Bundan önceki yüksek fiyatları kimler verdi? Kimler bu işten ne kadar para kazandı? Diyen Erhan Arıklı, “Hala daha birileri çıkıp kurumu zarara uğrattığından bahsediyor. Kendilerine gülüyorum ve Allah akıl fikir versin diyorum” sözleriyle tepkisini dile getirdi.

“HIRSIZLIKLARI ORTAYA ÇIKTI”

İhalenin keşif bedelinin de altında sonuçlanmasının bir takım çevrelerde rahatsızlık yaratmasının gayet doğal olduğunu vurgulayan Erhan Arıklı, “KIB-TEK’teki rant kapısı kapandı ve birilerinin cebine girecek olan 2.5 milyon dolar KIB-TEK’in kasasında kaldı. Ayrıca bundan önceki hırsızlıkları da ortaya çıktı çünkü vatandaşlar ‘madem akaryakıt ihalesi bu kadar uygun fiyata sonuçlandırılabiliyordu bugüne kadar neden bu kadar yüksek rakamlar ödendi ve daha önce uluslararası ihaleye çıkılmadı diye sorgulayacaklardır” şeklinde konuştu.

“ARTIK BAŞKA KAPIYA”

İhalenin sonuçlanmayacağı ve TPIC’in evraklarının eksik olduğu için teknik kontrolden geçemeyeceğine yönelik iddialarla ilgili net konuşan Arıklı, “Herhalde birileri buna dua ediyordur ama söyleyeceğim tek bir şey var KIB-TEK’teki rant kapısı kapında artık başka kapıya” sözleriyle yanıt verdi.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu