EkonomiKıbrısManşetSiyaset

Arıklı: Biz vatandaşı yüksek elektrik faturalarından kurtarmaya çalışıyoruz

Elektrik maliyetlerini normale çekebilmek için uğraştıklarını aktaran Bakan Arıklı, “Vurgunun önüne geçmek için tam gaz çalışıyoruz” dedi


Başbakan Yardımcısı, Ekonomi ve Enerji Bakanı Erhan Arıklı, BRT’de konuk olduğu 50+1 programında gündeme dair değerlendirmelerde bulundu. Elektrik maliyetlerini normale çekebilmek için uğraştıklarını aktaran Arıklı, “Vurgunun önüne geçmek için tam gaz çalışıyoruz” dedi. Kurumda sıcak ortam olmasının nedenini de açıklayan Bakan Arıklı, yüzde 15 civarında zam talebi olduğunu ancak bunu vatandaşın ödemesinin mümkün olmadığını vurgulayarak, “ Biz vatandaşı yüksek tarife ödemekten kurtarma çalışıyoruz” Şeklinde konuştu.

“BİZİ SUSTURACAKLAR”

“KAMUOYU VE SİVİL TOPLUM ÖRGÜTLERİ YOLSUZLUKLARA GEREKLİ HASSASİYETİ GÖSTERMELİ”

Kıb-Tek hakkındaki Sayıştay raporunda önemli bulgular olduğuna dikkat çeken Arıklı, bu raporların meclis genel kurulunda da konuşulması gerektiğini ancak, gerekli önemin verilmediğini söyledi.

Kamuoyunun konudaki yerinin çok önemli olduğunu vurgulayan Erhan Arıklı, sivil toplum örgütlerinin de gerekliği desteği vermemesi durumunda vatandaşın cebini rahatlatamayacakları sinyalini vererek, “ aksi halde bizi susturacaklar” dedi.

“ ‘908 MİLYON TL ALACAK’ ASLINDA BALON PARA”

“19 mart 2021 tarihli raporları komiteye teslim ettim” ifadelerini kullanan Bakan Arıklı, rapor içeriğini şöyle açıkladı:

“Geçmişte olan ihalelerle Çin’den KKTC’ye mal satıldığı ortaya çıktı. Çin’den alınan malzemeler jeneratörlere zarar verdiği gibi kurumada büyük bir külfettir. Kıb-Tek çok ciddi zararlara uğruyor. 2’nci ve 8’inci jeneratörler resmen çürüğe çıktı. Kıb-Tek bataklığa sürükleniyor. Bu konu kamuoyunda daha fazla yer bulmalı. Kurumun bazı alacakları gözükse de, 908 milyon TL’lik bir alacak mesela çeşitli nedenlerden dolayı tahsil edilemeyecek bir alacaktır. Dolayısı ile alacak gözükse de bu balon bir paradır kurumun alacağı bir para bulunmamaktadır”

Maliye bu kadar zordayken yılda 300-350 milyonluk vurgundan bahsediyorsak vatandaşın dikkatli olması gerektiğine de dikkat çeken Başbakan Yardımcısı, Ekonomi ve Enerji Bakanı Erhan Arıklı, “Sayıştay raporlarına eskisi kadar itibar edilmiyor” dedi.

Arıklı konuşmasına şöyle devam etti:

“Bu yolsuzlukların önüne geçmek için geçmişte Sunat Atun TC ile protokol imzalamıştı ve ihtiyaçlar Türkiye’den karşılanmıştı. Sonra kata külliler oldu ve yolsuzluklar başladı. Bakanlık geriye itildi. Trafoda, taşımacılıkta ve daha bir çok yerde yolsuzluk yapıldı. Acil akaryakıt ihtiyacı için TC Enerji Bakanı’ndan yardım istedik. 24 bin ton acil akaryakıt istedik ama sonra bu talebi iptal ettik. Biz bu akaryakıtı devletten-devlete almak istiyoruz ama birileri bunu hazmedemiyor. Çünkü akaryakıt Türkiye’den gelirse vurgunların önüne geçilecek. İşte tam da bunu kabul edemiyorlar.”

Diğer Haberler

Başa dön tuşu