KıbrısManşetToplum

Arıklı: “Limanların özelleştirilme modeli henüz belirlenmedi”

Arıklı: "Gazimağusa, Girne ve Gemikonağı limanlarının özelleştirilme modeli henüz belirlenmedi"

“SÜTTEN AĞZIMIZ YANDIĞI İÇİN ARTIK YOĞURDU BUZDOLABINA KOYARAK YEMELİYİZ”

Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Erhan Arıklı, Gazimağusa, Girne ve Gemikonağı limanlarının özelleştirilmesi yönünde yaptıkları girişimlere şuana kadar Türkiye’den 8-10 firmanın ilgi gösterdiğini açıkladı. BRT’de 17. Saat programına konuşan Bakan Arıklı, limanların özelleştirme modelinin ne olacağına ilişkin henüz daha konuşulmadığını söyledi. Arıklı, “Sütten ağzımız yandığı için artık yoğurdu buzdolabına koyarak yememiz lazım. Ercan’da yaptığımız teknik hataları limanlarda yapmamız gerekiyor” dedi.

Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Erhan Arıklı limanların özelleştirilmesi ve Ercan Havaalanında yaşanan muhaceret polisi sıkıntısına ilişkin açıklamada bulundu.

BRT’de yayınlanan 17. Saat programına konuk olan Bakan Arıklı, limanların özelleştirilmesi konusunda çalışmalara hız verdiklerini söyledi.

Limanların 2002 yılında özelleştirme kapsamına alındığını ancak o günden bugüne kadar hiç bir adım atılmadığını belirten Arıklı, “Girne ve Gazimağusa limanları özelleştirilecek diye bugüne kadar yatırım da yapılmadı. Bütçe de ayrılmadı. Bu iki liman bakımsızlıktan, yatırımsızlıktan adeta çökme noktasına geldi” dedi.

Gazimağusa Limanı için Türkiye Özelleştirme İdaresinden teknik bir heyetin gelerek söz konusu limanla ilgili rapor hazırladığını söyleyen Bakan Arıklı, “Teknik heyetin verdiği raporda; Gazimağusa Limanı ekonomik ömrünü tamamlamış durumdadır. Yeni yatırım yapılmazsa liman 2-3 yıl içerisinde çökecek ve devre dışı kalacaktır.

Gerçekten yer yer liman çöküyor. Bazı binalar ortadan ikiye ayrılmış durumdadır. Bazı binaları yıkmak durumundayız. Biran evvel tedbir almamız gerekiyor…Kamera sistemi ve ışıklandırma yok. En ilkel ülkelerde bile böyle bir sistemsizlik görülemez. Maalesef 21. Yüzyıla yakışmayacak bir şekilde Gazimağusa ve Girne limanını çalıştırmaya çalışıyoruz ” diye konuştu.

“ÖNCELİK GAZİMAĞUSA LİMANI”

Hükümetin önceliğinin ilk etapta Gazimağusa Limanı olduğunu kaydeden Arıklı, “Konuyu Bakanlar Kurulu’nda konuştuk. Çok acil, acil, kısa ve orta vadeli şeklinde yapılması gerekenleri belirledik. Gazimağusa Limanındaki konteynerler ciddi şekilde kirlilik yaratıyor. Orada konteynerler ve tırlar için acilen özel alan açılması gerekiyor…..

Güvenlik bizim için çok önemlidir. Kapıların kontrol altına alınması ve kamera sistemi kurulması, yıkılması gereken binaların yıkılması, yolcu salonlarının yeniden düzenlenmesi acil yapılacaklardır” dedi.

“HERṢEYİ DEVLETTEN BEKLEME LÜKSÜMÜZ YOK”

“KARṢILIĞINDA GEMİ ACENTELERİNİN YOLCU SAYISINI ARTIRACAM”

Bir soru üzerine Gazimağusa ve Girne Limanında acilen yapılacaklar için yaklaşık 5 ila 8 Milyon Dolara ihtiyaç olduğunu bunun için de oradaki gemi acentelerinden kaynak yaratmalarını istediğini açıklayan Erhan Arıklı, “Gemi acentelerine ben sizin yolcu sayınızı artıracağım bunun karşılığında siz de şu işleri yapacaksınız dedim. Onlar da şuan bunun için bir çalışma yapıyorlar. Girne Limanında muhaceret polislerinin ihtiyacı olan 10-12 bilgisayar da gemi, acenteleri tarafından karşılanacaktır. Şunu herkesin anlaması alazım. Artık her şeyi devletten bekleme lüksümüz yoktur. Devletten beklersek bu işleri 2024 yılının sonunda dahi yapamayız” diye konuştu.

“LİMAN İŞÇİLERİ ŞİRKETİNE TEKLİFİMİZ VAR”

Gazimağusa, Girne ve Gemikonağı limanlarının özelleştirmeye hazır hale getirilmesinin de ikinci aşama olduğunu söyleyen Arıklı, “Bunun için sürece ihtiyaç var. Şuanda liman hizmetleri işi bir şirkete verilmiş.1980’li yıllarda bu şirkete bu iş devredilmiş. Ve monopol yaratılmış orada. Liman işçileri şirketi limandan yapılan her işten pay almaya bunca zaman devam etmiş. Sözleşme 25 yılı kapsıyordu. Ve 2000 yılında süresi doldu.

Tolga Atakan döneminde bunların süresini 2 yıl uzattı. Ben iş başına geldiğimde bu süreyi uzatmadım ve bitti. Liman işçileri şirketine teklifimiz var. Sizin sürenizi belli bir süre daha uzatalım yaklaşık 20-25 milyon dolar civarında vinçleri malzemeleri var. Sürenin sonunda malzemeleri bize verin ve Kıbrıs Türk Denizcilik Şirketine devredelim teklifimiz var. Uzlaşarak bu işi çözeceğimize inanıyorum” dedi.

Bakan Arıklı, limanlarda orta vadede düşünülenin Gazimağusa ve Girne Limanının yanı sıra Gemikonağı limanını da çok acil bir şekilde hizmete alınması olduğunu söyledi.

“TIR TAŞIMACILIĞI GEMİKONAĞI VE KALECİK LİMANINA TAŞINACAK”

Erhan Arıklı, “ Gazimağusa ve Girne Limanı şehir limanı haline geldi ve genişleme imkanı yoktur. Gazimağusa Limanı’nın alternatifi Kalecik limanını düşünüyoruz. Oradaki tersane ile serbest liman taşınacak.

Gazimağusa Limanı tamamen turizm limanı haline gelecek. Tersane ve yük limanı Kaleciğe taşınacak. Bu orta vadeli bir iş. Gazimağusa ve Kalecik limanı için yaklaşık 300 Milyon dolar yatırım gerekiyor.

Bunu yap işler devret modeli ile yapabileceğimizi düşünüyorum. Şuana kadar Türkiye’den 8-10 civarında şirket bizlerden teknik bilgi aldılar. Her iki limana da ilgi var. Girne Limanını da tamamen turizm limanı olarak düşünüyoruz. Orada tır taşımacılığı yapılmayacak…Tır taşımacılığını hem Gemikonağına hem de Kalecik limanına aktaracağız.

Girne Limanına cruise gemilerinin yanaşa bileceği port yapılacak. 3. Limanımız Gemikonağı KKTC ekonomisini şaha kaldıracaktır. CMC madenlerinin yakın zamanda bertaraf edilmesi ve oradaki 2 bin dönümün Gemikonbağı limanı ile birleştirilmesi halined orası muazzam bir zenginlik yaratacak. 2 bin dönüm içerisine oteller, avm’ler her türlü yatırım yapılabilecek hale getirilecektir” dedi.

Bir soru üzerine Bakan Arıklı, Gazimağusa, Girne ve Gemikonağı limanlarının Türk Devletleri Teşkilatı Kardeş

Limanlar programına dahil edilmesi için yapılan girişimlerin olumlu neticelenmesi beklentisi içerisinde olduğunu da ifade etti.

Bakan Arıklı, önümüzdeki hafta Ankara’ya ziyaret gerçekleştireceğini ve önemli birtakım protokollere imza koyacağını da açıkladı.

“KIBRIS TÜRK DENİZCİLİK ŞİRKETİ İLE PROTOKOL İMZALANACAK”

Limanları bir protokole bağlayıp Kıbrıs Türk Denizcilik Şirketine 5-6 ay sonra devrini yapmayı hedeflediklerini söyleyen Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Erhan Arıklı, “İlgili şirket tarafından her iki limanın yani Gazimağusa ile Girne Limanlarının özelleştirmeye hazır hale getirilmesi ile ilgili protokolü imzalayacağız” dedi.
“ANKARA’DA İMZALANACAK PROTOKOLLE KENT GÜVENLİK SİSTEMLERİ ASELSAN’a DEVREDİLECEK”
Erhan Arıklı, “Bu ayın 27’sinde Ankara’da olacağım. Orada 2 önemli protokolü imzalayacağım. Bir tanesi Ulaştırma ve Altyapı Bakanımızla olacak. Orada karayollarının, limanların, posta dairesinin durumunu ele alacağız ve teknik- mali yardım talebimiz olacak. Karayolları Dairesini ayağa kaldırmamız gerekiyor.28 Eylül’de de Sanayi Bakanı ile protokol imzalayacağız. Kent Güvenlik sistemlerinin Aselsan’a devri ile ilgili olacaktır” diye konuştu.

“YAP İŞLET DEVRET MODELİ Mİ? GELİR PAYLAŞIMI MI?”

Ercan Havaalanında yapılan teknik hataları limanlarda yapmamaları gerektiğini belirten Bakan Arıklı, “Ercan Havaalanında çok ciddi sıkıntılar yaşadık. Sütten ağzımız yandığı için artık yoğurdu buzdolabına koyarak yememiz lazım. Orada yaptığımız teknik hataları burada yapmamız gerekiyor. Herkesin rahatça bilgi alabileceği bir ihale yöntemi olacak. Ama biz henüz daha metodu konuşmadık. Yap işlet devret modeli mi olacak? Gelir paylaşımı mı olacak? Şuanda Özelleştirme Komitesi ön rapor hazırlamaktadır. Bu raporu Bakanlar kuruluna götüreceğiz ve orada modeli konuşacağız. Bizim için bu aşamalar ne kadar erken olursa o kadar iyi olacaktır ” dedi.

FORMŪL: POLİSTE KİTÂBE İŞİ YAPANLAR MUHACERETE AKTARILSIN

Ercan Havaalanındaki yolcuların muhaceret işlemlerinde saatlerce beklemelerinin önüne geçmek adına bir formül bulduğunu da söyleyen Bakan Arıklı, “Polis Müdürlüğü maalesef muhaceret polis sayısını artıramıyor. Polisin sayısı son derece az. Ercan’a daha fazla muhaceret polisi koyulamıyor. Güvenlik Kuvvetlerimizin elinde uzmanlar var. Bu uzmanlar 45 yaşına geldiğinde sivile aktarılıyor. Sivile aktarılan eleman sayısı da artık doydu. Polisimiz de Güvenlik Kuvvetlerine bağlı. Güvenlik Kuvvetlerindeki sivil işlere aktarılan elemanları polise aktarırsak poliste de yetişmiş ve kitabe işi yapan polisi de muhaceret bölümüne aktaralım. Bu teklifimizi hem Güvenlik Kuvvetleri Komutanımıza, hem Polis Genel Müdürümüze ileteceğiz. Veya bize başka alternatif önersinler” dedi.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu