
YDP Genel Başkanı ve eski Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Erhan Arıklı, Cumhuriyet Meclisi’nde fiber optik altyapıya ilişkin ek protokol hakkında yaptığı konuşmada, düzenlemenin kamuoyunda oluşan birçok soru işaretini giderdiğini savundu.
Ana protokolü dönemin Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı olarak imzaladığını hatırlatan Arıklı, ilk metinde Anayasa’ya aykırılık tartışması yaratabilecek hükümler, eksiklikler ve hatalar bulunabileceğini daha önce de dile getirdiğini söyledi.
“EKSİKLİKLERİN EK PROTOKOLLE DÜZELTİLMESİ PLANLANDI”
Ana protokolün ardından ortaya çıkan eleştiri ve eksikliklerin ek protokolle giderilmesinin planlandığını belirten Arıklı, “Ek protokol imzalanmazsa ben burada olmayacağım demiştim” ifadelerini kullandı.
Arıklı, süreçte muhalefetin de katkısı bulunduğunu ifade ederek yapılan eleştirilerin bazı düzenlemelerin şekillenmesinde etkili olduğunu kaydetti.
BTHK’NIN YETKİLERİ AÇIKÇA DÜZENLENDİ
Ek protokolle Bilgi Teknolojileri ve Haberleşme Kurumu’nun (BTHK) yetkilerinin açık biçimde düzenlendiğini belirten Arıklı, Telekomünikasyon Dairesi’nin mal varlığına dokunulmayacağının ve gelirlerinin azaltılmayacağının hüküm altına alındığını söyledi.
Arıklı ayrıca Türk Telekom’un perakende piyasasına girmeyeceğini belirtti.
OMURGA YATIRIMI 27 MİLYON DOLAR
Telekomünikasyon Dairesi’nin mevcut omurga altyapısına yapılacak yatırım bedelinin 27 milyon dolar olarak belirlendiğini açıklayan Arıklı, yatırımın ülkenin dijital altyapısının geliştirilmesi açısından önemli olduğunu ifade etti.
“BİLİŞİM STRATEJİK BİR EKONOMİK ALAN OLABİLİR”
Fiber optik projesinin ülkenin dijital geleceği açısından büyük önem taşıdığını savunan Arıklı, bilişim sektörünün ilerleyen yıllarda yükseköğrenim ve turizmin ötesinde stratejik bir ekonomik alan haline gelebileceğini söyledi.
25 YILLIK SÜRE ELEŞTİRİLERİNE YANIT
Protokolde öngörülen 25 yıllık süreye yönelik eleştirilere de değinen Arıklı, teknolojinin hızla değiştiğini belirtti.
Arıklı, sürenin sonunda altyapının çalışır durumda ve dönemin güncel teknolojisine uygun şekilde KKTC’nin belirleyeceği makama devredileceğini kaydetti.




































