EkonomiGenelKıbrısManşetToplum

Arsa, tarla ve işyeri satışları zirve yaptı

Türkiye’de 2021’de konut dışı gayrimenkul satışı 1,5 milyonu geçerek tüm zamanların rekorunu kırdı.

Konut dışı gayrimenkul, ilk kez konut satışlarını geride bırakırken, satışlar 2020’ye göre %29,6 arttı.

1,5 MİLYON ADET İLK DEFA GEÇİLDİ… Türkiye genelinde arsa, tarla, işyeri, fabrika, ofis, depo, sanayi sitesi gibi konut dışı gayrimenkul satışları 2021’de önceki yıla göre %29,6 artarak 1 milyon 528 bin adede ulaştı ve tüm zamanların rekorunu kırdı. Türkiye İstatistik Kurumu ile Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü verilerine göre konut dışı gayrimenkul satışları, ilk kez konut satışlarını geride bıraktı. 2021’de ülke genelinde yapılan konut satışları, önceki yıla göre %0,5 azalarak 1 milyon 491 bin 856 adet olmuştu. Geçen yıl el değiştiren toplam gayrimenkul sayısı ise 3 milyon 020 bin adet oldu.

ARSANIN UZUN VADEDE GETİRİSİ YÜKSEK… Türkiye’deki emlak çevreleri, gayrimenkul yatırımının sadece Türkiye’de değil her ülkede enflasyona karşı en güvenli liman haline geldiğini söyledi. Türkiye’de arsanın en güvenli yatırım aracı olarak kabul edildiğini belirten emlakçılar, uzun vadede getirisinin çok yüksek olduğunu hatırlattı. Emlakçılar, konut satışlarının geçen yıl artmadığını da aktarırken, “Bu dönemde konut fiyatları hızlı bir artış gösterdi. Yatırımcılar, konuta göre daha düşük birikimlerle alınabilen arsa ve arazi yatırımına yöneldi. Kırsala yönelme eğilimi nedeniyle en yüksek artış tarla vasıflı gayrimenkullerde gerçekleşti.” ifadelerini kullandı.

TARLA SATIŞI 722 BİN ADEDE ULAŞTI… İstanbul Gayrimenkul Değerleme yöneticilerinden Ahmet Büyükduman, geçen yıl tarla satışlarının 722 bin adede yükseldiğini, 480 bin arsanın, 124 bin işyerinin el değiştirdiğini bildirdi. Diğer gayrimenkul satışlarının 202 bin adet olarak gerçekleştiğini aktaran Büyükduman, “Konut dışı gayrimenkulde yaşanan artışın başlıca iki nedeni var. Birincisi, salgın sürecinde kırsal bölgelerde müstakil bir yaşam isteğinin arsa ve tarlalara yönelik talebi artırması. İkincisi ise yılın ilk yarısından sonra enflasyondan korunma amaçlı somut varlıklara yatırım yapma arzusu.” diye konuştu.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu