KıbrısManşet

Artık mezarı boş değil

20 Temmuz 1974’ün ilk şehidi Ecvet Yusuf, dün sabah Tekke Bahçesi Şehitliği’nde düzenlenen törenin ardından kendi mezarına defnedildi.

1974 savaşında hayatını yitiren ilk şehit Ecvet Yusuf, dün sabah Tekke Bahçesi Şehitliği’nde düzenlenen törenle defnedildi. Kayıp Şahıslar Komitesi, bir yıl Tekke Bahçesi Şehitliği’nde başladığı kazı çalışmaları esnasında, iki mezarın ‘toplu mezar’ olduğunun ortaya çıkmasının ardından, toplu mezarlarda kemikleri bulunan 5 şehidin, şehitlikte ayrı mezarları da olduğu bilgisine ulaşılmıştı ve toplu mezarda bulunan şehitlerden birinin de Ecvet Yusuf olduğu ortaya çıkmıştı.
45 yıldır bir yalanla yaşayan Şehit Ecvet Yusuf’un ailesi, yıllardır kandırılmalarının öfkesi ve üzüntüsüyle, babalarının cenazesi için dini ve askeri tören yapılmasını istemedi.
Şehit Ecvet Yusuf’un cenazesi, kayıp şehitlerin cenaze töreninde alışılagelmiş şekilde küçük bir kutunun içerisinde değil normal boyutlarda bir tabutun içerisinde mezarına defnedilirken, tabutunun üzerineyse ailenin isteği doğrultusunda her hangi bir bayrak örtülmedi.
45 yılın ardından, Şehit Ecvet Yusuf’a ait olduğuna inanılan, üzerinde mezar taşının yer aldığı ve kazılan mezarından beton blok ve paslı bir demir boru çıkmasından ötürü öfke ve hüznünü saklayamayan ailesi törende gözyaşlarını tutamadı.

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ve eşi Meral Akıncı’da törene katılarak, ailenin acısını paylaştı ve Meral Akıncı, merhum Ecvet Yusuf’un eşi Özgül Orhon’u bir an olsun yanlız bırakmayarak, kendisine destek oldu. Yusuf’un torunu Tanem de dedesinin cenaze törenine katıldı.

Ecvet Orhon’un oğlu Harpen Orhon da tören esnasında konuşma yaparak, “45 yıl babamızın yattığı yeri başka yer olarak bildik. 45 yıl sonra içimizdeki acıyı tekrardan kanattılar. Bulamayabilirlerdi de babamı. Türk, Rum, Yunanlı bu topraklarda kanını döktü. Bu topraklarda ölen her insan bizlerin evlatları oldu. Babamın mezarına 45 yıl sonra toprak atacağım hiç aklıma gelmezdi” dedi.

Törende son olarak, Şehit Ecvet Yusuf adına okunan şiirler okundu ve ardından, tabutun üzerine yıllardır ailesi tarafından korunan komutan üniformaları örtülerek, sevenleri tarafından taşındı.

AKINCI: YILLAR SONRA ECVET KOMUTANLA BİR KEZ DAHA BULUŞTUK

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, sosyal medya hesabı üzerinde açıklama yaparak, 20 Temmuz 1974 sabahında mevzilere ulaşan ilk şehit haberi Ecvet Yusuf Orhon komutanın olduğunu ve Lefkoşa Dereboyu’nda bulundukları yerin kardeşlerinin evlerinin de bulunduğu bölge olduğundan bahsetti.

Acı haberin kısa sürede hem aile bireylerini, hem de dere boyunca uzanan mevzilerdeki tüm mücahitleri yasa boğduğunu ifade eden Akıncı, “Yıllar sonra Ecvet komutanla bir kez daha buluştuk. Gerçek gömü yerinden alınan kalıntıların ona ait olduğunun belli olmasından sonra, ailesi ve sevenleri onu bundan böyle huzurla yatacağı, adının olduğu ama kendinin olmadığı yerine defnettiler” dedi.

Akıncı, Ecvet Yusuf Orhon’u bir kez daha rahmet ve saygı ile anarken, yakından tanıkları, sevdikleri tüm aile bireylerinin acısını da yürekten paylaştıklarını söyleyerek, şöyle devam etti:

“Bu acıların bu topraklarda bir daha yaşanmaması için tüm gücümüzle çalışmak hepimizin boynunun borcudur”.

Öte yandan, Akıncı, adaylık açıklaması yaptığı gün, devlet adına şehit ailelerinden özür dileyerek, “Şimdi ben bu noktada, bu ülkenin Cumhurbaşkanı olarak bir vicdan sorumluluğunu yerine getiriyorum ve bu şehitlerimizden, ailelerinden özür diliyorum, devletimiz adına özür diliyorum” demişti.

ORHON: BABAMIN SİLAH ARKADAŞLARI MİLLİYETÇİ GEÇİNİRKEN, ONA SAHİP ÇIKMADI

Şehit Ecvet Yusuf Orhon’un oğlu Harper Orhon, anlatılabilecek bir duygu yaşamadığını ve son 1 aydır yaşananların tarifi olmadığını vurgulayarak, kızılabilecek kimse olmadığını ancak içlerinde büyük bir kızgınlık olduğunu ifade etti.

Kızgınlığın yanı sıra 45 yıllık bir aldatılmışlık olduğunun altını çizen Orhon, o yıllarda babasının silah arkadaşı olduğunu söyleyenlerin günümüzde milliyetçi geçinerek, derneklerde şehitler ve vatan adına çıkıp konuşma yapmasının yaşanan olaylar karşısında son derece komik olduğunu belirtti.

Orhon, onlara acıdığını yineleyerek, milliyetçi geçinirken silah arkadaşlarına sahip çıkmamalarını son derece zıt ve bencilce bulduğunu aktardı.

“45 yıl sonra, babamı olmadığı mezara koyduk. Bunu yaşatanlar, herhalde yaşattıklarıyla gurur duyuyor. Çünkü yaşadıklarımız son derece anlamsız” diyen Orhon, zamanında Şehit Hüseyin Ruso’nun mezarının da bulunduğu zaman “Aceba aynı şey bizim de başımıza gelir mi?” diye düşündüğünü ve tamamen aynı durumu yaşadığını üzülerek belirtti.

ZEYBEKOĞLU: BİZ BARIŞ İSTİYORUZ

Küçük Kaymaklı Eğitim Kültür ve Dayanışma Derneği As Başkanı, emekli polis Ali Zeybekoğlu da HABERCİ’ye konuşarak, bu memlekette İster Rum ister Türk olsun, artık insanların ölmesini istemediğinin altını çizdi.

Kıbrıs’ın “Cennet” gibi bir ada olduğunu ve bu yaşananların artık bir son bulmasını isteyen Zeybekoğlu, “Biz barış istiyoruz. İnsanlarımız ölmesin” dedi.

Zeybekoğlu, 78 yaşında olduğunu ve 1957 harpını da 1963 harpını da gördüğünü, 1974’ü ise fiilen yaşadığına değinerek, şerefi ve gururuyla bu görevi yapan nesillerden biri olduğunu belirtti.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu