KıbrısManşet

Asgari ücret 6090 TL minimum ev kirası 3000 TL

Alım gücünün günden güne düştüğü bu günlerde barınmak da artık lüks haline geldi. Yakında vatandaşın başını sokacak bir ev dahi olamayacak.

ELİF DÜLGER

Alım gücünün günden güne düştüğü bu günlerde barınmak da artık lüks haline geldi. Yakında vatandaşın başını sokacak bir ev dahi olamayacak.  Alkol, elektrik, un ,süt ,şeker, tavuk ve bunun gibi sayısız birçok ürüne ardı arkası gelmeyen fahiş fiyatlar uygulanırken vatandaş bir de ev derdine düşüyor.

Asgari ücret ile açlık sınırının arasındaki farkın 1059 TL’ye yükseldiği bu günlerde 4 kişilik bir ailenin yaşayabileceği ev için cebinden minimum 3000-3500 TL çıkması gerekiyor. Asgari ücretli bir vatandaşın cebinden çıkan 3000-3500 TL’nin üzerine elektrik ve su fiyatı da eklendiğinde cepte sadece ‘5 kuruş’ para kalıyor…

BUNUN TEK SEBEBİ MİKTAR

Sosyal medya ağları üzerinde acil ev aranıyor ilanları yayınlansa da bu kişilere pek geri dönüş sağlanamıyor.

Sosyal medya hesaplarından ev aradığını ila veren vatandaşların paylaşımları altına gelen yorumlar ülkenin son halini gözler önüne seriyor. 2000-2500 TL arasında kiralık ev ilanı veren bir vatandaşa başka bir vatandaş 2.5 aydır bu bütçe ile ev aradığı ve bulamadığını ifade ederken bu bütçe ile 1+1 bir ev dahi kiralanamayacağı yazıyor.

Geçtiğimiz yıl 3+1 dairenin yıllık ödemesi 20 bin TL’ye gelirken bu yıl bu fiyat 40-45 bin TL arasında… Geçen yıl,  Temmuz ayında “Denize sıfır, havuzlu” evler 700 Sterlinden alıcı beklerken bu yıl ‘dağ manzaralı’ evleri aylık 120 Sterlin yani 23,326 TL’den alıcısını bekliyor.

 

ÖĞRENCİLER NE YAPACAK?

KKTC’nin en önemli bacaklarından biri olan eğitim konusunda da yakın zamanda aksaklıkların meydana gelmesi söz konusu.  Ardı arkası kesilmeyen akaryakıt, elektrik, yumurta, şeker, sebze, meyve, alkol zamların yanında geçinmekte güçlük çeken öğrenciler için de barınmak dahi ateş pahalı oldu. Belirli bir gelire sahip olmayan öğrencilerin ne yapacağı ise merak konusu…

BİR EV KİRALAMAK İÇİN 15-20 BİN TL GEREKLİ

HEM AİLE OLSUN, HEM 3 AYLIK- 6 AYLIK ÖDEME, HEM…

Yalnızca öğrenciler için değil çalışanlar için de büyük bir sıkıntı olan emlak alanında ev sahiplerinin isteklerinin de sonu gelmiyor. Bir çalışanın aile olmasını isteyen ev sahipleri bunun yanında çift depozito, bir emlak bedeli istiyor bir de tabii ki emlakçıya komisyon parası ödeniyor. Kısacası KKTC’de vatandaşın lüks olmayan bir eve başını sokabilmesi için halihazırda elinin altında en az 15-20 bin TL olması gerekiyor.

Artık 2000 TL’ye stüdyo daire dahi bulunamayan ülkede 4000 TL’ye eşyasız boş daire bulunabiliyor. Özellikle Lefkoşa bölgesinde belirtilen kriter ise 3 aylık veya 6 aylık ödeme koşulu. Asgari ücretli aylık çalışanın bu ücreti karşılamadığını bilen ev sahipleri ise kriter önceliğini öğrenciden yana kullanarak toplu ev kira bedelini temin ediyor. Öğrenciler tarafından en çok tercih eden Lefkoşa ve Girne bölgesinde ev kira bedeller cep yakmaya devam ederken ülkenin en uzun diye bilinen Gazimağusa bölgesi ise artık en ucuz olarak bilinmiyor.

İŞTE VATANDAŞLARIN SOSYAL MEDYADAKİ FİYAT İSYANLARI….

Diğer Haberler

Başa dön tuşu