EkonomiKıbrısManşetSiyaset

Asgari ücret açlık sınırının altında!

Ülkede açlık sınırı bir yılda %122.5 artarak 9 bin 330 TL’yi buldu. Net asgari ücretin 730 TL üzerine çıktı

Ülkede açlık sınırı bir yılda %122.5 artarak 9 bin 330 TL’yi buldu. Net asgari ücretin 730 TL üzerine çıktı. Ocak-Temmuz ayları arasında açlık sınırı %53.33 oranında artarken, asgari ücret sadece 41.21 oranında artmıştı

AÇLIK SINIRI ASGARİ ÜCRETİN 730 TL ÜZERİNDE

Kıbrıs Türk Amme Memurları Sendikası, 4 kişilik bir aile için 31 Temmuz itibarıyla açlık sınırının 9 bin 330 TL’ye yükseldiğini bildirdi. Bu rakamın asgari ücretten 730 TL fazla olduğuna dikkati çeken sendika, asgari ücretlinin sefalete doğru sürüklendiğini belirtti. Sendikanın çalışmasına göre sağlıklı beslenmek için yetişkin bir kadının yapması gereken zorunlu gıda harcaması günlük 79.18, aylık 2 bin 375 TL; yetişkin bir erkek için günlük 83.74, aylık 2 bin 512 TL; 15-19 yaş çocuk için günlük 88.60; aylık 2 bin 658 TL; 4-6 yaş çocuk için günlük 59.48 TL, aylık bin 874 TL düzeyine yükseldi.

ZAMLAR HALKIN BELİNİ BÜKTÜ

KTAMS Başkanı Güven Bengihan’ın konuyla ilgili yazılı açıklamasında asgari ücretin açlık sınırının altında kaldığı dile getirerek, şu ifadeleri kullandı: “İstatistik Kurumunun resmi rakamlarına göre ülkemizde 2022’nin Temmuz ayında %5.21 son 7 ayda %64.93, bir yılda %116.56 oranında enflasyon meydana gelmiştir. Özellikle elektriğe akaryakıta, tüp gaza, ekmeğe, süt ve süt ürünlerine yapılan yüksek oranlı zamlar halkın adeta belini bükmüştür. Sendikalarımızın ısrarlı taleplerine rağmen %56.76 oranındaki hayat pahalılığı asgari ücrete yansıtılmamıştır. Bunun yanında gerekli yasal düzenleme yapılmadığı için asgari ücretten vergi kesilecek olması nedeniyle asgari ücretliler çifte mağduriyet yaşamaktadır.”

HAYAT PAHALILIĞI ORANINDA ARTIŞ

Asgari ücrete hayat pahalılığı oranında artış verilebilmesi yönünde yasal düzenlemenin yapılması, asgari ücret belirleme kriterlerinin güncellenmesi ve Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun yapısının değiştirilmesi talep edilen açıklamada, “Özel sektör çalışanlarının patronların insafına terk edilerek sömürülmesinin önüne geçilmesi için özel sektöre sendikalaşmayı sağlayacak yasal düzenleme bir an önce Meclise gönderilmelidir. Diğer yandan vergi dilimlerinin açılmaması ve kişisel muafiyetlerin ve özel indirimlerin güncellenmemesi nedeniyle Göç Yasası diye nitelediğimiz 47/2010 sayılı yasa kapsamında istihdam edilen kamu görevlileri de maaşlar açısından büyük mağduriyet yaşamaktadır. Bu mağduriyetin ortadan kaldırılması için belirlenecek takvim çerçevesinde yapılacak artışlarla maaşlar eşitlenmelidir” denildi.

Diğer Haberler

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu