KıbrısManşet

Asgari ücret, asgari yaşam için bile yetmiyor

Belirlenen 2020 yılının ilk asgari ücreti, dar gelirli vatandaşın yüzünü yine güldüremedi.

Uzun süren tartışmaların ve defalarca masaya oturulup uzlaşılamayan toplantıların ardından asgari ücret geçtiğimiz gün açıklandı. 2020 yılının ilk asgari ücreti 200 TL artışla net 3 bin 132 TL olarak belirlenirken, vatandaş duruma isyan etti. Her platformda yapılan artışın yetersiz olduğu ifade edilirken, en çok tepki de siyaset dünyasına geldi. Vatandaş “Sadece bir ay ekonomik şartlarımızı değiştirelim. Bakalım asgari ücretle geçinebilecek misiniz?” şeklinde isyan ederken Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faiz Sucuoğlu da, “Bu ilk artıştı. Asgari Ücret Komisyonu ilerleyen dönemlerde yeniden toplanarak yeni düzenlemelere gidecektir” açıklamasında bulundu.

SADECE MARKET ALIŞVERİŞİ YAPILABİLİR

Haberci Gazetesi asgari ücretle geçinmeye çalışan 4 kişilik bir ailenin, sadece temel ihtiyaçlarını baz alarak market fiyatlarını değerlendirdi. 3 bin 132 TL asgari ücretle yaşamını sürdürmeye çalışan bir aile, kira, ısınma, fatura, eğitim, benzin ve kişisel giderleri hesaba katılmadan, sadece temel ihtiyaç kabul edilen rakamlar üzerinden yapılan hesaplamada 2 bin 516 TL’ye ihtiyaç duyuyor.

GERİYE KALAN YÜZDE 19,65

Net asgari ücret üzerinden yapılan market alış verişinin ardından kalan 616 TL ile bir aylık geçimini sağlamak zorunda kalan bir ailenin yaşamını idame ettirebilmesi ise neredeyse imkânsız. 4 kişilik bir aile temel market ihtiyaçlarını belirlenen asgari ücretin yüzde 80,35 ile kira, eğitim, ulaşım, fatura gibi giderlerini de kalan yüzde 19,65’lik parayla ödemek zorunda.

Haberci Gazetesi’nin marketlerden elde 4 kişilik bir ailenin aylık ihtiyaçları göz önünde bulundurularak belirlediği ortalama gider tablosu şöyle:

Diğer Haberler

Başa dön tuşu