EkonomiKıbrısManşet

Asgari ücret bilmecesi!

Çalışan kesimlerin dört gözle beklediği asgari ücret “politik kaosun” girdabına kapıldı.

Çalışan kesimlerin dört gözle beklediği asgari ücret “politik kaosun” girdabına kapıldı.

 POLİTİK KAOSUN GİRDABINDA
Asgari Ücret tespit Komisyonu’nun bugün yapması beklenen toplantısı öncesinde yaşanan gelişmeler, çalışan kesimlerin dört gözle beklediği ücreti “politik kaosun” girdabına soktu. Ulusal Birlik Partisi içindeki karışıklık, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Hasan Taçoy’un sallanan koltuğu ve bakan değişimi dedikoduları “masayı” da etkiledi. İstifa etmeye hazır olduğunu söyleyen Taçoy, “Geldiydi, gittiydi, kaldıydı gibi iddialar, makamları yıpratıyor. Bu yüzden birkaç yerde ‘bakan olarak doğmadım’ diye söylemlerim oldu” dedi. İşverenler Sendikası’nın ise “Söz verilen işveren prim desteği sağlanmazsa masaya oturmayız” söylemleri de bilinmezliği artırdı.

İŞVEREN: MASAYA OTURMAYIZ
Bugünkü toplantı öncesinde toplantının akıbetini etkileyecek bir diğer açıklama da önceki gün İşverenler Sendikası’ndan geldi. Asgari ücrette artışı “işveren prim desteği” şartına bağlayan sendika, sosyal sigorta işveren prim desteğinin yatırılmadığını, konunun Bakanlar Kurulu’nda bir karara bağlanmaması nedeniyle yapılacak toplantılara “katılmayabileceğini” bildirdi. Açıklamada, “Ocak ayındaki toplantıda belirlenen asgari ücret ile birlikte, işverene sosyal sigorta prim desteğinin yüzde 50’sinin de istihdam destekleme fonundan karşılanacağı kararı alınmıştı. Ancak aradan geçen 6 ayda ifade edilen destek işverenlere verilmemiştir” denildi.

 İŞÇİ EN AZ 16 BİN 200 NET İSTİYOR
Asgari ücretin ay sonunda çalışanın eline geçmesi için mutlaka bu hafta içinde belirlenmesi gerektiğini vurgulayan işçi tarafı, net olarak en az 16 bin 200 TL’lik ücret istediklerini yineledi. İşçi tarafı, İstatistik Kurumu tarafından açıklanan %33.32’lik 6 aylık hayat pahalılığı yanında %1-2’lik refah payı istediğini toplantı öncesinde yeniden hatırlattı. Bakan Taçoy daha önce 15 bin 600-15 bin 800 TL aralığından söz ederken, işveren tarafı (istekleri kabul edilirse) 15 bin TL’nin hemen üzerindeki bir rakama evet diyebileceğini duyurmuştu.

 

 

 

Diğer Haberler

Başa dön tuşu