EkonomiKıbrısManşetSiyasetToplum

Asgari ücret “eridi” bitti!

Asgari Ücret Tespit Komisyonu TL’nin değer kaybı ve ekonomik krizin vurduğu ücret için bugün toplanıyor

Asgari Ücret Tespit Komisyonu TL’nin değer kaybı ve ekonomik krizin vurduğu ücret için bugün toplanıyor

 ARTUN ÇAĞA


590 EURO’DAN 411 EURO’YA İNDİ
KKTC’de Ocak ayı itibarıyla brüt 13 bin 563, net 11 bin 800 TL olarak belirlenen asgari ücret, altı aylık sürede enflasyon ve döviz karşısında eridi, bir avuç oldu. GIYNIK Ekonomi’nin yaptığı hesaplamaya göre 1 Ocak 2023’te “590” Euro’ya denk gelen net asgari ücret dün itibarıyla “Euro cinsinden” %30.4 kayıpla, “411” Euro olarak hesaplandı. Net asgari ücretin 1 Ocak’taki alım gücünü yakalaması için en az “16 bin 933 TL” olması gerekiyor.

ASGARİ ÜCRETLİ UMUTLA BEKLİYOR!
Ülkede ekonomik kriz yaşanan bu dönemde özel sektör çalışanları “nefesini tuttu” ve Asgari Ücret Saptama Komisyonu’ndan çıkacak “güzel” haberi bekliyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı dün, 2023 yılının ikinci asgari ücretini belirlemek üzere komisyonun bugün toplanacağını bildirdi. Toplantının saat 12.00’de Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı toplantı salonunda gerçekleştirileceği bildirildi. Son asgari ücret, brüt 13 bin 563, net 11 bin 800 Türk Lirası olarak 1 Ocak 2023’te belirlenmişti.


KİM NE DEDİ?

EN AZ 15 BİN 731 TL
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Hasan Taçoy asgari ücret için “en az” %33.32 oranında artış olacağını söyledi. Bu artış net asgari ücreti 15 bin 731 TL’ye çıkarıyor. Bunun dünkü serbest piyasa kurlarındaki karşılığı 468 sterlin; 548 Euro ve 595 dolar.

681 STERLİN OLMALI
Türk-Sen Başkanı Arslan Bıçaklı, asgari ücretin geçen yıl olduğu gibi bu yıl da en az 681 sterlin karşılığında olmaması gerektiğini söyledi. Bıçaklı, çalışanların, emeklilerin özellikle de asgari ücretle çalışanların alım gücünün düştüğünü belirtti.

KORKUNÇ RAKAM
İşverenler Sendikası Başkan Yardımcısı Metin Arhun, %33.32’lik 6 aylık hayat pahalılığı oranını “korkunç bir rakam” olarak değerlendirdi. Arhun, işverenler adına %20’lik artışa işaret etti. Bu artış asgari ücreti 14 bin 160 TL’ye çıkarıyor.

İŞÇİ MEMNUN OLACAK
 Başbakan Ünal Üstel, asgari ücrete yapılacak artışın işçi kesimini memnun edecek şekilde yapılacağını belirtti. Üstel’in bu memnuniyetin ne kadarlık artışla sağlanacağını söylemedi.

TİCARET ODASI:
Hükümet, halkı ve işletmeleri yüksek enflasyondan korumak için gerekli önlemleri ivedilikle almalıdır. Asgari ücretin günün koşullarına uygun olarak yeniden belirlenmesi atılacak adımlardan sadece bir tanesidir.

 

 

 

Diğer Haberler

Başa dön tuşu