EkonomiKıbrısManşet

Asgari ücret “fakiri” olduk

Avrupa genelinde hem KKTC hem de Türkiye asgari ücrette çok geride kaldı.

Avrupa genelinde hem KKTC hem de Türkiye asgari ücrette çok geride kaldı.

ARTUN ÇAĞA

AVRUPA’NIN DİBİNE İNDİK
Avrupa genelinde hem KKTC’nin hem de Türkiye’nin asgari ücrette çok gerilerde kaldığı hesaplandı. 2015 yılına kadar pek çok Doğu Avrupa ülkesinin üzerinde yer alan TC ve KKTC için o tarihten sonra tablo tersine döndü. Avrupa İstatistik Ofisi’nin (Eurostat) verilerine göre Türkiye, Yunanistan, Polonya, Macaristan, Romanya, Sırbistan ve Karadağ gibi ülkelerin gerisinde kalırken, aynı kaderi KKTC de paylaşıyor. Türkiye 13 Haziran itibarıyla Eurostat verilerinde yer alan 27 Avrupa ülkesi arasında, Arnavutluk’un ardından en düşük asgari ücreti veren ikinci ülke. KKTC ise az farkla Bulgaristan, Arnavutluk ve Makedonya’yı geçiyor.

590 EURO’DAN 452 EURO’YA İNDİ
KKTC’de Ocak ayı itibarıyla brüt 13 bin 563, net 11 bin 800 TL olarak belirlenen asgari ücret, yaklaşık altı aylık sürede enflasyon ve döviz karşısında iyice erdi. Belirlendiği dönemde 590 Euro’ya denk gelen asgari ücret dün itibarıyla %23 kayıpla, 452 Euro olarak hesaplandı. Asgari Ücret Tespit Komisyonu geçtiğimiz 5 Haziran’da “(asgari ücretle ilgili) güncel konuları görüşmek üzere” toplanırken, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Hasan Taçoy, 14 bin 800 TL’lik (568 Euro) bir ücretten söz etmişti. İşveren tarafı bu miktarı çok bulurken, işçi tarafı az bularak, “masaya oturmayız” demişti.

TÜRKİYE’DE 500 DOLAR OLACAK VAADİ
Türkiye’de eski Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı, seçimden önce asgari ücretin 500 dolar (470 Euro) civarına yükseltileceğini söylemişti. Fakat seçimden sonra TL’nin dolar karşısında yaşadığı büyük değer kaybı, bunun mümkün olup olmadığını tartışmaya açtı. 500 dolarlık hedef için asgari ücretin (19 Haziran’daki kura göre) 11 bin 820 TL’ye yükseltilmesi gerekiyor. Bu da neredeyse %40’lık bir zam demek. Türkiye’de Asgari Ücret Tespit Komisyonu, Temmuz ayından itibaren geçerli olacak asgari ücreti tespit etmek için dün ikinci kez toplandı.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu