KıbrısManşet

Asgari ücret için ortak nokta bulunamıyor

Çalışma Bakanı Taçoy, %40 civarı artıştan söz etti, İşverenler Sendikası “Karşılayamayız çalışanları işten atarız” dedi

Çalışma Bakanı Taçoy, %40 civarı artıştan söz etti, İşverenler Sendikası “Karşılayamayız çalışanları işten atarız” dedi


Muhalefet ve sendikal çevreler en az hayat pahalılığı oranında artış ve verginin kaldırılması taraftarı

ASGARİ ÜCRET, 8 BİN-8 BİN 500 TL… Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Hasan Taçoy, %40 civarında bir artış ile asgari ücretin 8 bin 500 TL civarına çıkarılması için çalışma yaptıklarını belirtti. Taçoy, “Net 8 bin 500 TL civarında olması yönünde bir öngörümüz var. En düşük 8 bin TL, en yüksek 8 bin 500 TL civarı olabilir. Bunun hesaplamalarını çalışmalarını yapıyoruz. Önümüzdeki günlerde bunu açıklayacağız” dedi. Taçoy’un açıklamaları, devletin asgari ücrete %33 ile %39 arasında artış yapılmasına razı olduğu anlamına gelirken, İşverenler Sendikası bunun işten durdurmaları artıracağını açıkladı. Sendikal çevreler ise en azından %43.10 olan 5 aylık 2022 enflasyonu seviyesinde (2 bin 625 TL) artış yapılması gerektiğinde hem fikir. 

İŞVERENLER ARTIRMAYA HAZIR DEĞİL… “Devlet destekleri olmadığı ve kaos devam ettiği sürece iş insanı asgari ücreti artırmaya hazır değil” diyen, İşverenler Sendikası Başkanı Hasan Sungur, Taçoy’un 5 aylık hayat pahalığını dahi karşılamayan orana karşı olduklarını söyledi. Sungur, elektriğe ve akaryakıta gelen zamlara işaret eden Sungur, hayat pahalılığının devletin denetim yapmaması nedeniyle ortaya çıktığını savundu. Hayatın rahatlatılması ve bankalarla ilgili tedbir alınması gerektiğini ifade eden Sungur, “Devlet önce ödevini yapsın. İş insanı desteklenmeden asgari ücret artarsa uzun vadede sistemi çöker” iddiasında bulunurken, “Eğer asgari ücret artarsa ya yarı zamanlı çalışanlar ya da işten durdurmaları artıracak” dedi.

VERGİ ALINMAYACAK DÜZENLEME… Sendikaların Haziran ayı başından beri gündeme taşıdığı asgari ücret konusu dün CTP tarafından da dile getirildi. CTP Genel Başkanı Tufan Erhürman sosyal medya hesabındaki açıklamasında üç unsurdan söz ederek, “Asgari ücret asgari geçim ücretidir. Dolayısıyla hayat pahalılığı oranında artırmak zorundasınız. İkincisi, vergi alınmayacak düzenlemeyi hemen yapmak zorundasınız. Ve üçüncüsü, ücretin artırılmasının kayıt dışı ya da yarı zamanlı çalıştırma, hatta işten çıkarma ile sonuçlanmaması için ihtiyaç sahibi esnaf ve işletmeleri desteklemek zorundasınız” dedi. CTP milletvekili Devrim Barçın da Meclis’te, “Asgari ücretliye gelecek olan ağır vergi yükü ve emekli çalışanlara uygulanan haksız vergiler” başlıklı bir konuşma yaptı. Barçın, asgari ücretten vergi alınmaması gerektiğini vurguladı.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu