EkonomiKıbrısManşetSiyasetYaşam

Asgari ücret “Kötü bir yemeği istemeyerek yemek” gibi

Yeltekin, yeni asgari ücretin belirlenmesine ilişkin yapılan çalışmalardan bahsederek, Salı günü sabah saat 10:00'da yeniden toplantı yapılacağını aktardı.

ASGARİ ÜCRET İYİLEŞTİRİLMEZSE KAYIT DIŞI ÇALIŞTIRMALAR ARTACAK… İşverenlerin işletmeyi kapatmamak için formül arayacaklarını ve bu hususta da işçi çıkarmaya gideceklerini vurgulayan Yeltekin, böylelikle işverenin çalışanını gidip devletten işsizlik parası almaya teşvik ederek, kayıt dışı çalıştırma eğilimine gideceklerini söyledi.

Asgari Ücret Tespit Komisyonu Üyesi Hür-İş Genel Sekreteri Ali Yeltekin, bu sabah web TV’de katıldığı sabah programında yeni asgari ücretin belirlenmesine ilişkin yapılan çalışmalardan bahsederek, Salı günü sabah saat 10:00’da yeniden toplantı yapılacağını aktardı.

Pandeminin yerel işgücünün sağladığı yerel üretimin bu ülkedeki önemini hatırlattığını ifade eden Yeltekin, ülkede emekçi ve üreticilerin yapmış olduğu her şeyin baş tacı olduğunu belirtti.

Yeltekin, bu süreçte narenciyede ve süt ile süt ürünlerinde ihracat rekoru kırıldığına dikkat çekerek, yerel işgücü ve yerel üretimi destekleyerek ihracat kanalını açmanın büyük bir önem arz ettiğini anlattı.

Yeni asgari ücrete %12.95’lik bir artış konusunda işçi ve işveren arasında bir uzlaşı sağlandığını ancak, günün sonunda devlet tarafının vereceği kararın geçerli olacağını ifade eden Yeltekin, “Devlet buna itiraz ediyor, en büyük sıkıntı burada” ifadelerini kullandı.

Yeltekin, Asgari Ücret Yasası’nda 3 temsilci olduğunu ve alınan kararın Bakanlar Kurulu’na iletildiğini, tavsiye kararı olarak uygulandığını belirtti.

“ASGARİ ÜCRET İYİLEŞTİRİLMEZSE KAYIT DIŞI ÇALIŞTIRMALAR ARTACAK”

İlk kez işçi ve işveren tarafının uzlaşı sağlayarak, teşvik priminin 4 ay daha %11’inin devlet tarafından yatırılması koşuluyla %12.95’lik artışı onaylayacaklarını söylediklerini aktaran Yeltekin, aksi takdirde işverenlerin işletmeyi kapatmamak için formül arayacaklarını ve bu hususta da işçi çıkarmaya gideceklerini vurguladı.

Yeltekin, böylelikle işverenin çalışanını gidip devletten işsizlik parası almaya teşvik ederek, “Sen git oradan öden, gel benim yanımda da çalış ben de sana 2 bin TL vereyim. Yine aynı maaşa denk gelsin” diyerek kayıt dışı çalıştırma eğilimine gideceklerini söyledi.

Asgari ücret konusunda şu an belirlenen rakamın adeta “Kötü bir yemeği istemeyerek yemek” gibi olduğunu ifade eden Yeltekin, önümüzdeki Salı günü sabah saat 10:00’da yeniden masada bir araya gelineceği bilgisini verdi.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu