EkonomiKıbrısManşetToplum

Asgari ücret ne olacak?

İstatistik Kurumu’nun hayat pahalılığını açıklamasıyla kamudan ödenenler %50,31 artışı garantiledi

İstatistik Kurumu’nun hayat pahalılığını açıklamasıyla kamudan ödenenler %50,31 artışı garantiledi.

 ÇALIŞANLAR BEKLEYİŞ İÇİNDE
Ülkede özel sektör çalışanları ile kamuda istihdam edilen işçiler, 2024 yılının ilk asgari ücretinin bu hafta içinde belli olmasını bekliyor. İstatistik Kurumu, 4 Ocak tarihinde 2023 yılının hayat pahalılığı rakamlarını açıklamasına rağmen, Asgari Ücret Saptama Komisyonu henüz toplantıya çağrılmadı. Yasa gereği, çalışan kesimlerin dört gözle beklediği asgari ücretin 16 Ocak’a kadar belirlenmesi gerekiyor. İstatistik Kurumu’nun açıklamasına göre, aralık ayı enflasyonu %5.44; 2023 enflasyonu ise %83,63 olurken, 6 aylık artış oranının da %50.31 oranında gerçekleştiği hesaplanmıştı. Bu açıklama sonrasında, kamu çalışanları ve kamu emeklilerinin %50.31’lik hayat pahalılığı artışı garantilenirken, gözler asgari ücrete çevrilmişti.

İŞVEREN TEMSİLCİLERİ BEKLENİYORMUŞ
İstatistik Kurumu’nun aralık ayı hayat pahalılığı verilerini açıklamasının ardından, Asgari Ücret Saptama Komisyonu’nun bu hafta içinde toplantıya çağrılması bekleniyordu. Ancak, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Sadık Gardiyanoğlu, bu hafta için toplantı çağrısı yapabileceğini söyledi, ancak net tarih vermedi. Dün bir web sitesinde açıklama yapan Gardiyanoğlu, “İşverenler sendikasının iki temsilcisinin değişeceğini ve yeni isimlerin kendisine ulaşmasını beklediğini belirterek, “En geç perşembe günü toplantı çağrısı yapma düşüncem var” diye konuştu. Bakan, HP oranın belli olur olmaz masayı toplamayı vaat etmişti.

EN AZ 24 BİN TL OLMALI
Bu arada, kamudan ödenenlerin maaşlarına yapılacak artışın asgari ücrete de yapılmasını isteyen işçi tarafına bir destek de memur sendikası Kamusen’den geldi. Başkan Metin Atan, bir programda insanın onurlu bir şekilde ülkede yaşaması için hayatın ucuzlatılması gerektiğini belirtti. Atan, “Kamu görevlisine nasıl yansıyacak hayat pahalılığı rakamı (%50,31) belirlendiyse, asgari ücretliye de gereken önemi vermek zorundasınız, işverenlerin eline bırakmamanız lazım. Asgari ücret en az 24 bin olmalı” dedi.

 

 

 

 

Diğer Haberler

Başa dön tuşu