EkonomiGenelKıbrısManşet

Asgari Ücret Tespit Komisyonu toplandı

Asgari Ücret Tespit Komisyonu, 2024 yılının ikinci asgari ücretini belirlemek üzere bugün toplandı.

Asgari Ücret Tespit Komisyonu, 2024 yılının ikinci asgari ücretini belirlemek üzere bugün toplandı.

Komisyon üyeleri saat 10.30’da Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Toplantı Salonu’nda bir araya geldi. KKTC’de asgari ücret, 1 Ocak 2024 tarihinden itibaren aylık brüt 27 bin 587 TL ve net 24 bin TL olarak uygulanıyor.

“En erken zamanda asgari ücreti belirlemek bakanlık olarak hedefimizdir”

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Sadık Gardiyanoğlu, komisyon toplantısı öncesinde yaptığı açıklamada, “Bugün herhangi bir karar çıkıp çıkmayacağını göreceğiz. Eğer karar çıkmazsa, komisyon bir sonraki hafta kararını verecektir. Geçen sefer asgari ücret oy birliği ile belirlenmişti. Asgari ücret masası bölünme değil uzlaşma masasıdır. Bugün uzun bir gün olacak ancak en erken zamanda asgari ücreti belirlemek bakanlık olarak hedefimizdir” dedi.

“Piyasanın kendine ait gerçekleri vardır ve biz çok hassas bir masadayız”

Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nu işveren temsilcisi Alp Cengiz Alp, komisyonun ikinci asgari ücret toplantısı sırasında önemli açıklamalarda bulundu. Alp, “Bir önceki asgari ücret toplantısı hepimizi memnun eden bir sonuçla sonuçlanmıştır. Ancak rekabetçi olmayan işletmeler bu asgari ücreti vermekte zorlanmaktadır,” dedi ve ekledi: “Bu fedakarlığı yaparken hem yatırımcıyı hem küçük üreticiyi korumak zorundayız. Piyasanın kendine ait gerçekleri vardır ve biz çok hassas bir masadayız.”

“Turizmimizi korumak için bir hassasiyetimiz var”

Alp ayrıca, her asgari ücret artışının enflasyona olumsuz etkileri olduğuna dikkat çekerek, “Turizm sezonuna giriyoruz ve bölgemizde iki güçlü devlet arasında kendi turizmimizi korumak için bir hassasiyetimiz var. Küçük ve rekabetçi olmayan ekonomimiz bu durumda aşağıya çekilebilir,” ifadelerini kullandı. Alp, asgari ücretin, masada belirlenen en düşük ücret olduğunu vurguladı.

Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nda işçi tarafı temsilcisi Ahmet Serdaroğlu, hükümete yönelik eleştirilerde bulundu. Serdaroğlu, “Hayat pahalılığının bir maaş artışı olmadığını hükümetimiz prensip olarak kabul etmiştir. Ancak Ocak ayında bu masada konuşulan kamu işçisi emeklisine hayat pahalılığı otomatik olarak yansıması için gereken yasal düzenleme hâlâ yapılmadı,” dedi ve hükümetten bu konuda acil eylem beklediklerini ifade etti.

“Özel sektörde sendikalaşma olmadığı sürece bu masanın dağılmaması lazım”

Serdaroğlu, özel sektörde sendikalaşmanın önemine değinerek, “Özel sektörde sendikalaşma olmadığı sürece bu masanın dağılmaması lazım. Refah payını müzakere ederiz ama hayat pahalılığını müzakere etmeyiz. Asgari ücret kamuya ilk giriş ücreti olsa dahi bu sistem ile yıllar içinde geçim ücreti haline gelir ve açlık sınırı altında kalır. Toplu iş sözleşmelerinin süratli bir şekilde düzenlenmesi çok önem taşıyor.” şeklinde konuştu.

“Asgari ücret masası pazarlık masası değil uzlaşı masasıdır”

Toplantıda, asgari ücretin piyasaya etkilerine de değinen Serdaroğlu, “Asgari ücret konuşulduğu an itibariyle özellikle tedarikçiler hemen fiyatları yükseltti. Raflar hemen fiyatlar arttı. Fiyatlar yüzde 10 civarında arttı. Asgari ücret politikası çok önemlidir. Asgari ücret arttı diye rekabet ortadan kalkmaz. Rekabet kalite ile olur. Vatandaş geçinemezse kalite nasıl artacak. Açlık sınırı 10 gün önceye göre 26 bin 636 TL’ydi, 10 gün sonra 27 bin 967’ye çıktı. Bu bir denetimi sağlayacak olan hükümetin kendisidir. Açlık sınırına bakarak asgari ücret belirlenmez. KKTC’de yoksulluk sınırı 58 bin 986 TL’dir. Asgari ücret masası pazarlık masası değil uzlaşı masasıdır. Uzatmanın bir anlamı yok bugün asgari ücret belirlenebilir. Hayat Pahalılığının üzerinde refah payı da alınarak bir asgari ücret belirlenebilir.” ifadelerini kullandı.

Ardından yeniden söz alan Bakan Gardiyanoğlu, bu ülkede yaşayan herkesin daha refah yaşaması için çalıştıklarını belirtti. Gardiyanoğlu, “İşveren ve İşçiye adaletli davranmak zorundayım. Bugün sonuç çıkmazsa Salı günü saat 10’da asgari ücret için ikinci toplantıyı yapacağız.”ifadelerini kullandı.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu