EkonomiKıbrısManşetSiyaset

“Asgari ücret toplantısında ‘Olumlu’ bir hava var”

Hür-İş Federasyon Başkan Vekili Serdaroğlu, toplantıda nelerin konuşulduğunu anlatarak, diğer toplantının önümüzdeki haftaya gerçekleşeceğinin ancak tarihinin henüz belirlenmediğinin bilgisini verdi.

ASGARİ ÜCRET 6 BİN TL OLACAK DEMEK, GERÇEKÇİ DEĞİL… Serdaroğlu, DP Genel Başkan Yrd. Tözün Tunalı’nın asgari ücretin 6 bin TL olmasına ilişkin yapmış olduğu açıklamasına karşın, “Devletin öngördüğü rakam 6 bin ise bizim zaten buna evet diyeceğimizi söyledim. Ama belli ki bu rakam farklı siyasi oyunlar için ortaya atıldı. Biz gerçek verilerle masaya oturduk” dedi.

HÜKÜMET ORTAKLARININ İÇ KAVGALARI MEMLEKETE YANSIYOR… Hükümet ortaklarının kendi içlerinde sorunlar yaşandığını ifade eden Serdaroğlu, “Hükümeti götüren partilerin bu iç kavgaları memlekete de yansıyor ve yapılması gereken icraatların ya önü kapatılıyor ya da engelleniyor” şeklinde konuştu.

Asgari Ücreti Saptama Komisyonu, dün sabah Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’ndan Çalışma Bakanı Koral Çağman başkanlığında işveren ve işçi tarafıyla bir araya gelerek, yeni asgari ücreti belirleyecek ilk toplantıyı gerçekleştirdi.

Hür-İş Federasyon Başkan Vekili Ahmet Serdaroğlu, masada işçi tarafını temsil etti ve yeni asgari ücretin saptanması noktasında ilk adımlar atıldı.

Bugün web TV’de yayınlanan programa telefon bağlantısı gerçekleştiren Serdaroğlu, toplantıda nelerin konuşulduğunu anlatarak, diğer toplantının önümüzdeki haftaya gerçekleşeceğinin ancak tarihinin henüz belirlenmediğinin bilgisini verdi.

Dün masada ne konuşulduğunu anlatan Hür-İş Başkan Vekili Serdaroğlu, şunları aktardı:

“Masada rakamlar çok ciddi anlamda ortaya konmadı. Dün daha fazla taraflar kendi sıkıntı ve görüşlerini anlattı. Pandemiden ötürü ne denli etkilendiklerini ve bir karar alabilmek için sağlıklı verilere ihtiyaç duyulduğunu, bu raporların hazırlanması konuşuldu. Diğer yandan asgari ücretin artmasının aciliyeti ve esnafın sıkıntılarını anlattık. Bakanlık ve bakan tarafından acaba iki tarafı da memnun edebilecek bir rakam ortaya çıkar mı göreceğiz. Tabi burada ekonomik anlamda Devlet ne yapacak sorusu da soruldu. Ne kadar teşvik verebilir diye konuşuldu. Asgari ücretin insanları getirdiği noktalar ve evine ekmek götüremeyenlerin dahi olduğu konuşuldu. Bakanlıkta da bir görev tartışması oldu ve şu an DP içinde ciddi sıkıntılar gözlemliyoruz.”

DP GENEL BAŞKAN YRD. TÖZÜN TUNALI ASGARİ ÜCRETİN 6 BİN TL OLMASI GEREKTİĞİNİ SÖYLEDİ. SİZİN DÜŞÜNCENİZ NE?

“Duymak istenilen söylenecek ama bunu söylediğimizde uygulamaya geçirebilmeliyiz. DP içinde bir ciddiyetsizlik var ve kendisini biz görüşmeye çağırdık. Muhalefet partisi olmadığı için, Çalışma Bakanlığı da onlara bağlı olduğundan ortaya bir rakam atamayacağını ve insanların duygularıyla oynamaması gerek, sırf şirin gözükmek için bu meblağ ortaya atılamaz. Bunu söylediysen ya yaptırmak için sonuna kadar mücadele edeceksin ya da istifa edeceksin. Biz zaten işçi tarafı olarak devletin öngördüğü rakam 6 bin ise bizim zaten buna evet diyeceğimizi söyledim. Ama belli ki bu rakam farklı siyasi oyunlar için ortaya atıldı. Biz gerçek verilerle masaya oturduk.”

“TATMİN EDİCİ BİR ARTIŞ OLMASI İÇİN MÜCADELE EDİYORUZ”

“Özel de kamu da aynı giderleri öderken, asgari ücreti artırmamamız doğru değildir ve kabul edilmez. Ancak biz bakanlık tarafından olumlu bir hava hissettik. ‘100 TL artar, artarsa’ düşüncesinde olanlara söylerim, bu durum söz konusu olamaz. Önümüzdeki toplantı ileriki hafta olacak ancak henüz tarih belli değil. O toplantıda daha kapsamlı verilere dayalı rakamlar konuşulacak. Ümit ediyorum ve çabalarımız o yönde ki önümüzdeki hafta bunu bir sonuca bağlayalım ama diyelim ki çıkmadı zaten bu yeni asgari ücret Ağustos ayından itibaren geçerli olacak gibi bir hissiyatım var. Eylül ayına uzamaması için biz her türlü çabamızı ortaya koyacağız. Çalışma Bakanı da hedefinin bu yönde olduğunu belirtti.”

SERDAROĞLU: HÜKÜMET ORTAKLARININ İÇ KAVGALARI MEMLEKETE YANSIYOR

“Hükümet ortaklarının kendi içlerinde sıkıntıları var ve her parti şu an kendi içinde sorun yaşıyor. Bu böyle olunca şu an hükümeti götüren partilerin bu iç kavgaları memlekete de yansıyor ve yapılması gereken icraatların ya önü kapatılıyor ya da engelleniyor. O yüzden Çalışma Bakanı’nın ilgili taraflara baskısı ve görüşmeleri sonucunda bir sonuca bağlanması gerektiğini düşünüyorum. İlk toplantıdan aldığım havaya göre eğer işveren tarafı ‘Artışa gerek yoktur, aciliyeti yoktur’ düşüncesinden geri adım atmazsa ortak bir karar çıkamayacağını düşünüyorum. Bunlar hep bir pazarlık söz konusu ancak biz asgari ücretin açlık sınırının üzerinde ve insanı koşullarda hayatın sürdürülebilmesi için gerekli ücreti ortaya koyacağız ve bunun pazarlığının da söz konuş olmadığını söylüyorum. Çünkü pazarlık kaldırmayan asgari ücret artık ‘Geçim Ücreti’ oldu. Kaldı ki bugün 45 binden fazla kişi asgari ücretle geçimini sağlamaya çalışıyor.”

HALK HERKESE KARŞI ÖFKELİ, SİZ NE DİYORSUNUZ?

“Hükümet edenler fiyat artışlarını kontrol etmeli. Dövizin bu kadar yükseldiği zamanda serbest piyasada çok fahiş fiyatlar olması büyük sorun. Bunu ancak onlar denetleyebilir. Bugün özel sektör çalışanlarının mağdur olmalarının diğer önemli sebebi de sendikalaşmanın olmamasından kaynaklanıyor. Devletin buna yardımcı olması gerekirdi ki sendikalar denetleyici pozisyonda olarak, yatırımı yapılmayan çalışanların veya asgari ücretten yüksek maaşa çalışıp, asgari ücret üzerinden yatırımı olanların tespit edilmesi noktasında büyük bir aracı olabilsin. İnsanlar haklıdır ama bu sistem olmadıkça insanlar bize daha çok öfkelenecektir. Şu an yaşananlar sendikaların suçu değildir. Bu ülkede doğru düzgün vergilerini toplayabilen bir devlet olsaydık hem işverenin sıkıntılarını giderebilecek hem de asgari ücreti artırmakta zorlanmayacaktık. İşveren de masada asgari ücret artırılmasın diyemeyecekti. Bugün 10 yıl oldu, iş yürüten ve hiç vergi ödemeyenler hala varsa bu sistemde bir yanlışlık var. Peki devlet parayı nasıl toplayacak?”

Diğer Haberler

Başa dön tuşu