EkonomiGenelKıbrısManşetSiyaset

Asgari ücrete de hayat pahalılığı

Meclis’in dünkü birleşiminin odak noktasında ekonomi vardı

Meclis’in dünkü birleşiminin odak noktasında ekonomi vardı

Başbakan Üstel Meclis Genel Kurulu’nda konuştu: “Hayat pahalılığı asgari ücrete de yansıtılacak”

Taşınmaz Mal Komisyonu için KKTC Merkez Bankası’ndan 50 milyon sterlin borç alınacak

EKONOMİ KONUŞULDU

Cumhuriyet Meclisi’nin dünkü birleşiminin odak noktasını ekonomik konular oluştururken, kamudan maaş çekenlere yansıtılacak hayat pahalılığı farkının, asgari ücrete de aynen yansıtılacağı açıklandı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Sadık Gardiyanoğlu’nun asgari ücret için Haziran ayını işaret etmesi, kamuoyunda büyük eleştirilere neden olurken, Bakan daha sonra açıklamasını değiştirmişti. CTP milletvekili Erkut Şahali meclisteki, konuşmasında, asgari ücrette bir güncelleme olup-olmayacağını sordu. Başbakan Ünal Üstel, yaptığı açıklamada, hayat pahalılığı artışında özel sektörü geride bırakmayacaklarını söyledi.

ASGARİ ÜCRET VE TMK SORULDU

Erkut Şahal, Mecliste yaptığı konuşmada, asgari ücret ve Taşınmaz Mal Komisyonu (TMK) konusuna değindi. Şahali, kamu maaşlarına hayat pahalılığının yansıtılacağını ancak asgari ücrete bunun yansıtılma düşüncesi olmadığını ifade ederek, hayat pahalılığı şu an için %16 civarıyken, asgari ücrete artış yapılmamasını anlaşılır bulmadığını söyledi. Şahali, asgari ücretin yenilenip yenilenmeyeceğinin net olarak açıklanmasını istedi. Asgari ücretin değer kaybına uğradığını işaret eden Şahali, değer kaybının giderilmesinin önem taşıdığını vurguladı. Şahali, TMK’nın yapacağı ödemelerle ilgili 68 milyon sterlinin nereden oluştuğunu ve nasıl kullanılacağını sordu.

ÜSTEL: ASGARİ ÜCRETE DE

Başbakan Ünal Üstel de Şahali’ye kamuoyunu bilgilendirme fırsatı verdiğinden dolayı teşekkür ederek, hayat pahalılığı artışında özel sektörü geride bırakmayacaklarını ifade ettiklerini belirtti ve verilen prim desteklerine işaret etti. Üstel, bu doğrultuda asgari ücrete de hayat pahalılığını yansıtmak için gereken çalışmayı yapacaklarını söyledi. TMK için yapılan çalışmalar ve sıkıntıları da anlatan Üstel, hükümet olarak bu sıkıntıları aşmak için yaratılan kaynaklar hakkında bilgi verdi, süreci hızlandırmak zorunda olduklarını söyledi. Üstel, 2020 yılına kadar karara bağlanan dosyaların ödeneceğini ifade etti.

TMK’YA MİLYONLARCA STERLİN

Maliye Bakanı Özdemir Berova TMK tarafından ödenecek 68 milyon sterlinle ilgili soruya verdiği cevapta, Komisyonun, AİHM tarafından iç hukuk yolu olmaktan çıkarılması için büyük baskı olduğunu, bu nedenle çalışabilması için finansal kaynak yarattıklarını söyledi. Berova, karara bağlanan konuları ödemek adına bu adımın atıldığını ifade etti. Berova, kaynağın Merkez Bankası ile yapılan çalışmalarla yaratıldığını, buradan yüzde 15 faizle 50 milyon sterlin kredi alınacağını ifade ederek, bu konuda yapılacak protokole ek, vergiler, gelir payları ile 68 milyon sterlinlik rakama ulaşılacağını anlattı.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu