KıbrısManşetSağlık

Aşı aşı ve yine aşı diyoruz..

Aşı olmadan yeni dünya düzeni içinde yer almamız mümkün değildir. Tabiatıyla normal bir yaşantıya devam edemeyiz

Bugün gündemimiz de yine aşı var.

Zira normale yakın bir yaşam düzeni için aşı olmazsa olmazımızdır.

Lakin görüyoruz ki aşı tedarikinde tek yönlü bir beklenti içindeyiz.

Türkiye’ye gelecek aşılardan, ya da AB’nin Güney Kıbrıs üzerinden göndereceği bir miktar aşı ile bu süreci geçirebileceğimizi düşünüyorlar. Fakat belli ki bu yeterli olmayacak.

Dolayısıyla bizim aşı tedariki için hiç vakit kaybetmeden girişim yapmamız elzem haline gelmiştir.

Hükümetin, iş insanları ile diyalog halinde aşı tedariki yapabileceğimiz ayarlamaları organize etmesinde çok büyük fayda vardır.

Bunun mümkün olabileceği tıp ve iş dünyasında da dillendirilmektedir.

Günün sonunda biliyoruz ki, aşı konusu da ticari bir faaliyete bürünmüştür.Hatta ve hatta siyasi zemin üzerinden hesaplaşmalara varan bir koz haline de getirilmiştir..

Önümüzde bir İsrail örneği vardır, bugün çift doz aşı organizasyonunu büyük oranda tamamlayan.

Ve yine önümüzde İsrail’e rağmen aşı tedarikini siyaseti aşıp ticari yöntemlerle sağlayan bir Filistin örneği vardır.

Eğer Filistin bu koşullarda aşıya ulaşmayı başarmışsa bizler de başarabiliriz.

Nitekim KTTO ve AB ilişkileri üzerinden güvenli aşıya erişimi sağlayabiliriz.

Şunu herkesin iyice idrak etmesinde büyük yarar vardır değerli dostlar, aşı pandemi sürecinin emniyet sübabıdır.

Ve aşı olmadan yeni dünya düzeni içinde yer almamız mümkün değildir. Tabiatıyla normal bir yaşantıya devam edemeyiz.

Bugün hemen hemen bütün sektörler endişe içindedir.

Peki neden?

Aşı konusundaki belirsizlikten.

Zira hal böyleyken karar vericilerin aşı konusunda herhangi bir çaba içinde olmamaları bu anlamda sektörlerin geleceğe yönelik planlama yapmalarını engelliyor.

Dolayısıyla aşı tedariki sağlanmadan, turizm ve yüksek öğretim gibi alanlar, ekonomik beklentiler üzerinden değerlendirilip açılıma yönelirse, bu hepimizi yeni bir felaketle karşı karşıya bırakacak.

O halde sadece turizm ve yüksek öğretim değil diğer sektörlerin açılımlarını sürdürülebilir kılmak için de yeterli aşıya ulaşmamız gerekiyor.

Haliyle bu  koşulların iyileştirilebilmesi için nüfusun yüzde yetmiş oranından az fazlasının aşılanması çok ciddi bir ihtiyaç haline gelmiştir.

Kaldı ki uzmanların sürekli vurgu yaptığı  gibi  aşı kişiyi koruyor lakin bu virüsü taşımaya  ve bulaştırmaya engel olmuyor!

Bizim gibi İstanbul’un bir semti kadar bile nüfusa sahip olmayan bir ülkede aşıya erişimin bu kadar zor olmaması gerekiyor.

Kaldı ki bugün yönetenlere göre nüfus sayımız 380 bin civarı ise, o zaman ülkede farklı amaçlar için bulunan insanların da dahil edileceği bir koordinasyon ile 600  bin kişiyi aşılayacak programı organize etmek tamamen hükümet edenlerin becerisine kalmıştır. Fakat şu ana kadar maalesef bu yönde yeterli bir çabanın, ya da girişimin olmadığını görüyoruz.

Ha keşke olsaydı ve bizler de bu kıymetli çabaları takdir edip, hükümet edenleri alkışlasaydık..

Açıkçası pandemi koşullarının olumsuz etkilerinin hüküm sürdüğü bir dönemde  aşı gibi son derece yaşamsal bir konuda yönetenlerin aşıya erişim konusunda gerçekten başarılı olmasını çok ama çok arzu ediyorum.

Zira günün sonunda bu hepimizin yararlanacağı toplumsal bir fayda sağlayacak..

Elbette bu  beni bir yurttaş olarak çok mutlu eder.

Lakin eğer  bu anlayış değişmez ve  bu şekilde devam ederse, aşıya doğrudan erişim için  hiç bir girişim yapmadan öylece beklenirse, “Türkiye’den bize, bizden de size, ya da AB ne verirse artık onunla idare edeceğiz ” gibi bir yaklaşımla yürütülecek ise bu kampanyalar, biz yaşamsal öneme haiz  pandemi koşullarını oluşturamayacağımız gibi ekonomik beklentileri de karşılayacak bir dinamik  yaratamayacağız.

Bu da halihazırda mevcut sorunlarımıza daha da büyük sorunlar eklemek anlamına gelmektedir!

Ki bunu hiçbirimiz arzu etmiyoruz.

Dolayısıyla hepimiz şunu bileceğiz ki, kademe kademe açılıma gittiğimiz şu günlerde bu açılımı  sağlıklı bir şekilde sürdürmenin tek yolu aşıdır. Tabii ki aşı çoğunluk bir nüfusa uygulanana kadar halkın pandemi koşullarının gerektirdiği kurallara harfiyen uyması çok büyük bir öneme sahiptir. Aksi takdirde yine kapanma ile karşı karşıya kalacağız. Bu arada Sağlık Bakanlığının oluşturduğu “Aşı Bilgi Sistemi” uygulaması hayata geçirildi, Bu  sistemle online ortamda aşı randevusu için müracaat yapılabilecek. Bu da görmek istediğimiz güzel bir uygulama oldu…

Diğer Haberler

Başa dön tuşu