EkonomiKıbrısManşetSiyaset

Aşıkoğlu: Şebekeye bağlı bir sistem değil özel izne ihtiyaç yok!

Ekonomi ve Enerji Bakanlığı Müsteşarı Şahap Aşıkoğlu, bugün basında hakkında çıkan usulsüz izin iddialarına ilişkin açıklama yaparak, iddialara yanıt verdi. Müsteşar Şahap Aşıkoğlu, söz konusu firmaya verilen izin belgesini de kanıt olarak yayınlandı

Ekonomi ve Enerji Bakanlığı Müsteşarı Şahap Aşıkoğlu, bugün basında hakkında çıkan usulsüz izin iddialarına ilişkin açıklama yaparak, iddialara yanıt verdi. Müsteşar Şahap Aşıkoğlu, söz konusu firmaya verilen izin belgesini de kanıt olarak yayınlandı.

“Bugün internet üzerinden yayın yapan bir gazetenin Concorde Otel’in güneş enerji sistemi başvurusu ile ilgili ortaya attığı usulsüz izin iddiaları tamamen gerçek dışıdır” diyen Aşıkoğlu, “Gazeteciliğin birinci etik kuralı bütün taraflardan Bilgi ve görüş almaktır. Haber bu şekilde yapılmazsa yapılan haberin objektif ve doğru bir haber olması beklenemez. Bu haberde de Bakanlık’tan bilgi ve görüş alınmamıştır” sözleriyle söz konusu haberi eleştirdi.

“ŞEBEKEYE BAĞLANAN BİR SİSTEM DEĞİL”

” ‘Concorde Otel’in güneş enerjisi kullanım başvurusuna Ekonomi ve Enerji Bakanlığı Müsteşarı Şahap Aşıkoğlu tarafından usulsüzce onay verildiği’ iddia edilen haber ve haberde ortaya atılan iddialar gerçeği yansıtmamaktadır” diyen Aşıkoğlu, “Yenilenebilirdir enerji kapsamında Ekonomi ve Enerji Bakanlığı’ndan verilen izinlerde ilgili iki sistem bulunmaktadır; biri on-grid (şebeke bağlantılı sistem) yani sisteme dahil olan ve mahsuplaşma yapılan. Diğeri de sisteme dahil olmadan uygulanan yöntem. Yani üretilen enerji sisteme verilmez ve mahsuplaşma olmaz. Sisteme dahil olan projelerde kurumlar enerji üretmesi Kıb-Tek ve YEK kurulunun iznine tabidir” şeklinde açıklamada bulundu.

Söz konusu işletmenin daha önce mahsuplaşmalı (on-grid) elektrik üretimi için başvurduğunu ve elektrik altyapısının bölgede uygun olmadığı için olumlu yanıt alamadığını kaydeden Aşıkoğlu, “Süreç içinde işletme yetkililerine enerji üretip sisteme verebilmenin mümkün olmayacağı izah edilip yapmak istedikleri projenin mahsuplaşma olmadan yani üretilen enerjiyi sisteme vermeden (off-grid) olarak yapabilecekleri bilgisini ilettik. İşletme de daha pahalı olmasına rağmen bu yöntemi kabul etti” dedi.

“HERKESİN ALABİLECEĞİ BİR İZİN”

“Verilen izin, başvuran herkesin alabileceği bir izindir. Şebekeye bağlı bir sistem değildir. Üstelik ne Kıb-TEK’in ne de YEK kurulunun iznine ihtiyacı vardır . Bilgi verilmesi yeterlidir” diyen Aşıkoğlu, Üstelik Bakanlık, KIB-TEK ve YEK kurulu bu gibi izinlerin daha da çoğalmasını amaçlamaktadır ki sisteme yüklenmeden kurumlar kendi ihtiyaçlarını giderebilsin” diyerek, “Bu durumda yasa dışı bir olay söz konusu değildir. Bu tür izinler istenilen her kuruma hemen verilir. Söz konusu haberde yasal bir durumun gayri yasal gibi olduğu algısı yaratılmıştır” sözleriyle iddiaların asılsız olduğunu vurguladı.

Müsteşar Şahap Aşıkoğlu, söz konusu firmaya verilen izin belgesini de kanıt olarak yayınlandı.

İşte o belge:

Diğer Haberler

Başa dön tuşu