KıbrısManşet

Aşıkoğlu:Devletin bütçesinden sonra en büyük bütçe Kıb-Tek’te, 3’te 1’i söğüşleniyor”

Ekonomi ve Enerji Bakanlığı Müsteşarı Şahap Aşıkoğlu, Kıb-Tek'te devletin hiçbir yetkisi olmadığını, kurumun tamamen kendi içinde kaotik bir yasal mevzuatı olduğunu aktardı

Ekonomi ve Enerji Bakanlığı Müsteşarı Şahap Aşıkoğlu, Kıb-Tek’te yaşananları anlattı.

Katıldığı programda konuşan Aşıkoğlu, Kıb-Tek’in mevcut durumuyla devam etmesi halinde 2-3 yıla batacağını, bu konunun El-Sen’in umurunda olmadığını, sendikanın yalnızca siyaset yaptığını belirtti.

Kıb-Tek içerisinde devletin bir yetkisi olmadığının altını çizen Aşıkoğlu, kurumun kendi içerisinde kaotik bir yasal mevzuatı olduğunu ve isteyenin istediği şekilde davrandığını dile getirdi.

Devlet bütçesinden sonra en yüksek bütçeye sahip olan kurum bütçesinn 3’te 1’inin çıkar grupları tarafından söğüşlendiğini söyleyen Ekonomi ve Enerji Bakanlığı Müsteşarı, sadece kendisinin bulabildiği vurgun rakamının 300-400 milyon olduğunu ve bu rakamların halkın cebinden çıktığının vurgusunu yaptı.

Aşıkoğlu’nun konu ile ilgili kullandığı ifadeler şu şekilde:

“Kıb-Tek’te benim hiçbir yetkim yoktur bir müsteşar olarak. Şu değiştirilsin, şu ihale şöyle olsun diyebilecek bir gücüm yoktur. Sadece Yönetim Kurulu’ndadır bu yetki ve bu ihaleyi yazan sorumlulardadır. Bize şartname Bakanlar Kurulu’na sunulsun diye gelir  yetkimiz ve sorumluluğumuz budur. Bakan da telkin de bulunabilir, Bakan da bir şey değiştiremez. O Yüzden “Ülkeyi soyuyorlar, ihaleyi tanıdıklarına verecektir” diyenler  bir şeyden anlamıyor demektir, yalandır söyledikleri.

Orada bir sistem var. Bu sistem Kıb-Tek’in 3 milyona yakın bütçesinin 3’te 1’ini söğüşleyen bir sistem. Çıkar grupları var. Devletin bütçesinden sonra ikinci büyük bütçe. Bu sistem yeni değilki 30 yıldır bu sistem var burada. Böyle bir sistem olduğu için ihaleler Kıb-Tek’ten alındı. Bu biliniyordu zaten. Biz bu işin üzerine gittik. Bunlar ortaya çıktıktan sonra duyuldu, poliste ve savcılıkta da görüldü o zaman oradaki mafya bir algı operasyonu yapmaya başladı. Ciddi bir basın güçleri var. “Özelleştirecekler” diyorlar.  300-400 milyonluk yolsuzluktan bahsediyorum ki bu da benim bulabildiğim rakam; bu para halktan çıkıyor. Rüşvetlerin parası. Elektrik fiyatını yüksek veririz artı bir de bunları öderiz. Burda esas sorumlu şuanda ve Kıb-Tek’in içinde ihaleleri yapan, teknik şartnameyi yazan sistematiktir.

Devletin hiçbir yetkisi yok Kıb-Tek özelinde. Kıb-Tek kendi içinde kaotik yasal mevzuat var. İsteyen istediği yerde, istediği şekilde.

Kıb-Tek bu şekliyle giderse 2024-2025’te personel maliyetleri %50 olacak. Ödeme imkanı yok. İlerleyen yıllarda bu daha da artacak. Ödeyemeyeceksin. Kıb-Tek batıyor. Dünya kadar sağlam grubun raporları var. Kıb-Tek’in bağıra bağıra battığını söylüyorlar. Sendikanın bu noktada derdi yok sadece siyaset yapıyor.

 

 

 

Diğer Haberler

Başa dön tuşu