GenelManşetSağlık

Aşırı alkol tüketimi ile demans ilişkili olabilir

Uzmanlara göre alkol beyni çeşitli şekillerde etkileyebilir. Her şeyden önce, alkolün beyin hücreleri üzerinde doğrudan etkisi vardır ve zamanla beyin hücrelerinin ölmesine neden olur.

Uzmanlara göre alkol beyni çeşitli şekillerde etkileyebilir. Her şeyden önce, alkolün beyin hücreleri üzerinde doğrudan etkisi vardır ve zamanla beyin hücrelerinin ölmesine neden olur. Özellikle motor ve bilişsel işlevleri koordine eden beyincik etkilenebilir ve yürümede zorluklara, titremelere ve bilişsel zorluklara yol açabilir.
Alkol ayrıca B1 veya tiamin adı verilen çok önemli vitaminin de tükenmesine neden olabilir ve bunun azlığı beynin bazı kısımlarını etkileyebilir. Beyinde hasar gören bazı kısımlar nedeniyle bazı kişiler kısa süreli hafıza kaybı nedeniyle çok fazla zorluk yaşayabilirler.

Karaciğere de zararlı

Nöroloji Doçenti ve Mount Sinai Hastanesi Bilişsel Sağlık Merkezi Tıbbi Direktörü Georges Naasan’ın Everyday Health’e verdiği bilgilere göre, beynin farklı bölümleri arasında bilgi aktaran talamusun da hasar görebileceğini belirtiyor.
Buna ek olarak alkol, karaciğer hasarına neden olabilir, bu da karaciğer hastalığına yol açabilir, karaciğer kanseri riskini artırabilir ve karaciğerin kanımızdaki ve sistemimizdeki toksinleri filtrelemesini zorlaştırabilir. Zamanla bu toksinler birikebilir ve beyne zarar verebilir.
Alkol tüketimi ile bilişsel gerileme riski arasındaki ilişki muhtemelen doza bağlı. Yıllar uzadıkça ve tüketilen alkol miktarı arttıkça riskin de artması muhtemel.


Ölçülü olmak riski azaltıyor

2020 yılında yapılan bir meta-analiz, yüksek düzeyde alkol tüketiminin (haftada 14 veya daha fazla içki olarak tanımlanır) demans riskindeki artışla bağlantılı olduğu sonucuna vardı.
Genel olarak önerilen güvenli miktar, her 24 saatte küçük bir içecek. Ancak ‘küçük bir içecek’ği tanımlamak çok önemli. Örneğin, bu bir bira, küçük bir kadeh şarap veya belirli bir miktarda likör anlamına gelebilir.
Daha da önemlisi bu, beş gün içki içmeyip, 24 saatlik bir süre içinde beş kadeh içki içebileceğiniz anlamına gelmez; hâlâ yalnızca bir kadeh içebilirsiniz.
Uzmanlar, ölçülü olmanın, beyin sağlığına yönelik potansiyel riskleri en aza indirmenin anahtarı olduğuna dikkat çekiyor.

Farklı kaynaklarda da demansın pek çok durumla yakından ilişkisi bulunduğu belirtiliyor. Bunlardan birinin de alkol kullanımı olduğuna dikkat çekiliyor. Alkol kullanımının kişilerde demansın görülme yaşını azalttığı ve demansın her türü için bir tehdit oluşturduğu belirtiliyor. Yapılan çalışmalarda 65 yaş altı bir bireyin demans hastalığına yakalanmasındaki ortak belirtilerin alkol kullanımı olduğu görülüyor.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu