GenelKıbrısManşet

AstraZeneca, KKTC de dahil bazı ülkelerde askıya alındı

CTP Milletvekili Sıla Usar İncirli, KKTC’de kullanımı durdurulan Astra Zeneca aşısıyla ilgili sosyal medya hesabından açıklama yaptı.

İncirli, Dünya Sağlık Örgütü’nün ve Avrupa İlaç Ajansı’nın ülkelere çağrıda bulunarak aşılamaya devam edilmesini önerdiğini ifade etti.

İncirli şu bilgileri paylaştı:

Covid-19’a karşı geliştirilen ilk aşılardan biri olan Oxford-AstraZeneca aşısının kullanımı KKTC de dahil bazı ülkelerde askıya alındı. Avrupa Birliği ve Birleşik Krallık’ta 17 milyondan fazla kişiye söz konusu aşının uygulandığı, sadece 40’tan az kişide derin damar tıkanıklığı ve akciğer embolisi tabloların görüldüğü bildirildi. Dünya Sağlık Örgütü (WHO) ve Avrupa İlaç Ajansı (EMA) ülkelere çağrıda bulunarak aşılamaya devam edilmesini önerdi. %90 üzerinde koruyucu olduğu, aynı zamanda bulaşı da önleyebildiği yönündeki bilgilerden sonra aşı ile ilgili başlayan tartışma bütün dünyada bir güvensizlik yarattı. Ülkemize bu güne kadar AB’den 2400 Oxford- AstraZeneca aşısı gelmiş, Sn. Üstel’in ifadesine göre yaklaşık 1500’ü uygulanmıştır. Benim bilgilerim aşıya bağlı ciddi bir sağlık sorunu gelişen vakamız olmadığı yönündedir. Sağlık Bakanlığı’nın yapması gereken yarar/risk oranlarını gözeterek, konu ile ilgili gelişmeleri doğru kaynaklardan takip etmek, en önemlisi de gerek Sinovac, gerekse Pfizer-Biontech veya AstraZeneca aşısı yapılan tüm yurttaşlarımızı aşı sonrası yakın izleyebileceğimiz dijital bir aşı takip sistemini derhal kurmaktır. Aşılar pandemi karanlığındaki ışığımızdır, bir aşı bir can demektir. Bu haberlerle aşı güvensizliğinin ülkemizde yeniden ortaya çıkmasına izin vermemeliyiz. Aşı ile ilgili en önemli sorunumuz aşı olmadığı için yeni aşılamanın haftalardır yapılamıyor olmasıdır.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu