DünyaKıbrısManşetSiyaset

Ataoğlu, Azerbaycan’da düzenlenen 2. Ulusal Şehir Planlama Forumu’na katıldı

BM Habitat Programı (UN-HABITAT) ve Azerbaycan Cumhuriyeti Devlet Şehir Planlama ve Mimarlık Komitesi işbirliğiyle düzenlenen “Şehir Planlama Haftası 2023” etkinlikleri kapsamında 29 Eylül’de Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlhan Aliyev’in de katıldığı “Sürdürülebilir Kalkınma Haftası” konulu 2. konferans düzenlendi.

Ekonomik kalkınmanın itici gücü ve eşitsizliklerle mücadelede şehirler” konulu konferans 53 ülkenin katılımıyla Azerbaycan’ın Zengilan kentinde gerçekleştirildi.

Organizasyona Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti adına davetli olarak Başbakan Yardımcısı Turizm Kültür Gençlik ve Çevre Bakanı Fikri Ataoğlu, Bakanlık Müsteşarı Serhan Aktunç, Şehir Planlama Dairesi Müdürü Türkmen Yiğitcan, Şehir Plancısı Sinem Sevindik ve Mimar Aslı Arnavut Gürtepe katıldı.

Çeşitli zorluklar ve belirsizlikler karşısında ekonomik olarak büyüyebilen sürdürülebilir şehirler inşa etme konusunda stratejileri tartışmak, fikir alışverişinde bulunmak ve iş birliği yapmak üzere çeşitli paydaşları, uzmanları, politikacıları ve toplulukları bir araya getiren Forum’un açılış töreninin ardından etkinlik, ilk olarak “Ortak yeniden yapılanma – bölgesel istikrar ve sürdürülebilir kalkınma için işbirliği fırsatları” başlıklı özel bir oturum düzenlendi.

Ardından, “Sürdürülebilir ve sürdürülebilir kalkınma: stratejiler, eylem yönleri ve uluslararası işbirliği fırsatları” başlıklı ilk oturumda, yeniden yapılanma – kurtarılmış alanların rehabilitasyonu için stratejiler, ortak hareket, bölgesel ekonomik kalkınma için ulaşım yeteneklerinin koordinasyonu ve güçlendirilmesi, inşaat refah ve barış köprüleri, çatışma çözümü ve planlı şehirlerin gelişmesinde uluslararası işbirliğinin rolü gibi konular tartışıldı.

“Yıkımdan sürdürülebilirliğe: parlak bir geleceğe giden yol” başlıklı ikinci oturumda, gizli tehditle mücadele – mayın kirliliği ve sürdürülebilir kalkınmaya etkisi, bölgesel merkezlerin canlandırılması, Karabağ’da işbirliği fırsatları ve Zengilan’ın (smart village) planın deneyimleri katılımcılarla paylaşıldı.

Etkinliğin sonunda Ağalı’nın “akıllı köy”ünü ziyaret eden katılımcılar, Zengilan’da hızla yürütülen imar projelerini yerinde inceleme ve gözlem yapma fırsatı yakaladı.
NUFA2’nin bir sonraki oturumları başkent Bakü’de gerçekleştirildi.

ATAOĞLU

Başbakan Yardımcısı Turizm Kültür Gençlik ve Çevre Bakanı Fikri Ataoğlu Azerbaycan’da düzenlenen NUFA2 formunun oldukça yararlı geçtiğini ifade etti.

Şehir Planlama Dairesi personeli ile katıldıkları bu organizasyonda bir çok ülkeden katılımcı olduğuna da değinen Ataoğlu, organizasyonda ülkeler arası teknik paylaşımların da olduğunu ifade etti

Şehir Planlama Dairesi’nin ülkenin planlı gelişimi için yürüttüğü çalışmalarda sahip olduğu teknik tecrübeyi geliştirmesinde böylesi organizasyonların önemine de vurgu yapan Ataoğlu, misafirperverlikleri için Azerbaycan Devletine teşekkürlerini sundu.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu