EkonomiManşet

Atılan altı sıfırdan biri geri geldi!

Ekonomistler, Türk ekonomisinin 500’lük banknotlara ihtiyacı olduğu fikrinde

Türkiye’de ekonomistler, enflasyon nedeniyle 2005’te paradan atılan altı sıfırdan birinin geri geldiğine dikkat çekiyor

 

Yeni banknotların kaçınılmaz olduğunu söyleyen ekonomistler, hükümetin seçim nedeniyle konuyu açmadığını savunuyor

 

SEÇİMDE ENFLASYON BİR NUMARADA…

Türkiye’de 14 Mayıs seçimleri için sahaya inen siyasi parti liderlerinin vaatlerinin ilk sıralarında enflasyonu düşürmek ve işsizliği azaltmak geliyor. TÜİK verilerine göre Mart’ta enflasyon yıllık bazda %50,51 olurken, ENAG’a göre ise %112,51 seviyesinde ancak, her ikisi de ekonomide işlerin yolunda gitmediğine işaret ediyor. Bu gelişmeler karşısında ülkedeki ekonomistler mevcut durumun sürdürülebilir olmadığını belirterek, 500’lük yeni banknot basımının artık kaçınılmaz olduğu görüşünde. Hükümetin bir süredir böyle bir hazırlık içinde olduğunu dille getiren uzmanlar, Türk Lirası’nın alım gücünün düşmesi sebebiyle bunun şart olduğunu söylüyor.

 

500’LÜK YANINDA 1000’LİK DE…

Euronews’un haberine göre AKP yetkilileri “500 liralık banknotlara Türkiye’nin ihtiyacı yok” derken, Ekonomist Dr. Murat Kubilay, 5 TL’nin alım gücünün kalmamasından ötürü yeni 500 TL’lik banknotların tedavüle sürülebileceği öngörüsünde bulunuyor. Kubilay’a göre sadece 500 TL’lik banknotlar değil, süreç böyle devam ederse iktidar değişsin ya da değişmesin yeni 1000 TL’lik banknotlar da yolda. Türkiye’de halen 6’lı para sistemi uygulanıyor. Yani 6 demir para, 6 da banknot var. 500 TL’lik banknot için öncelikle 5 TL kâğıt paranın demir paraya çevrilmesi gerekiyor.

 

ATILAN SIFIRLARDAN BİRİ GERİ GELDİ…

Ekonomist Dr. Murat Kubilay, “Biz 2005 yılı başında paradan altı sıfır attık ama çoktan o sıfırlardan biri geri geldi” derken şöyle devam etti: “Böyle giderse birkaç yıl içinde ikinci sıfır da geri gelecek. Dönemin ruhundan ötürü yüzde 20 üzerindeki bütün enflasyonlar yüksek. Artık bir anda paraya yeni birkaç sıfır gelmesi olmuyor ama bu çağa göre bir sıfır gelmesi kötü bir görüntüdür. Son 10 yılda dolar kurunun geldiği yere bakarsak neticeyi de daha iyi anlamış oluruz. Bu durumun piyasalara ya da dış ticarete de bir etkisi yok, elektronik ödeme sistemleri yaygın ve döviz kullanılıyor. Ama yabancılar Türkiye’de para bozdurduklarında daha kalın banknot alacak.”

 

Diğer Haberler

Başa dön tuşu