KıbrısManşet

Atun: En kısa sürede ekonomik iş birliği protokolünü imzalamalıyız

Maliye Bakanı Sunat Atun ve beraberindeki heyet, Türkiye Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati ile görüştü

Nureddin Nebati, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, KKTC’li mevkidaşı Atun ve beraberindeki heyetle Hazine ve Maliye Bakanlığında bir araya geldiklerini belirterek, “Ülkelerimiz arasındaki ekonomik ve ticari iş birliğini artırmak amacıyla verimli bir görüşme gerçekleştirdik.” ifadesini kullandı.

Toplantıda, uluslararası konjonktürdeki gelişmelerin ele alındığı, KKTC ekonomisinin kalkındırılmasına yönelik projelere ilişkin de bilgi alışverişinde bulunulduğu bildirildi.

Maliye Bakanı Sunat Atun, BRT’de yayınlanan 18. Saat programına çevrimiçi katılarak temaslarına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Bakan Atun, dünya genelinde yaşanan sıkıntılara işaret ederek, KKTC’de de ciddi sıkıntılar olduğunu ciddi desteğe ihtiyaç bulunduğunu aktardı.

Türkiye’de Bakan Nebati ile görüşmesini olumlu  geçtiğini ve önemli bir toplantı gerçekleştirdiklerini belirten Atun, yüzde 40’lara varan bütçe açığı olduğunu ve kamu maliyesinin 1 buçuk milyar TL ödemesi bulunduğunu belirtti.

Bütçenin sürdürülebilirliğinin önemine işaret eden Atun, Anavatan Türkiye’nin finansal desteğinin ve ülkede tedbirlerin alınmasının gerektiğini belirtti.

“EN KISA SÜREDE EKONOMİK İŞ BİRLİĞİ PROTOKOLÜNÜ TAMAMLAMALIYIZ VE İMZA AŞAMASINA GELMELİYİZ”

Maliye Bakanı Atun, 700 milyon TL’ye yakın emekli ve kamu çalışanlarına ödeme yapıldığını ifade ederek, 800 milyon TL civarında ise diğer ödemelerin mevcut olduğunu vurguladı, şöyle devam etti:

“Haliyle ikisinin toplamı 1 buçuk milyar TL’ye ulaşıyor… Aylık gelirimiz ise 800 milyon TL’de sınırlı kalıyor. Her ay bu açık ülke ekonomimizde yer alıyor. Bizim ciddi bir desteğe ihtiyacımız var. Her ay yaklaşık 200 milyon TL borçlanmaya gidiyoruz. Bu sürdürülebilir değildir. Sürdürebilir olması için bütçe açığı olan bölümün finansmanının sağlanması gerekiyor. Bugün yaptığımız görüşmeler bu yüzden önemliydi. En kısa sürede ekonomik iş birliği protokolünü tamamlamalıyız ve imza aşamasına gelmeliyiz… Bütçemizin sürdürülebilirliği için kendi içimizde birtakım tedbirler almamız gerekiyor. Giderlerimizi kontrol altına, gelirlerimizin ise artışını sağlamamız gerekiyor.

Hedefimiz, en kısa sürede protokol çalışmalarını tamamlamaktır. Bu ziyaretimiz çok ciddi bir adım oldu. KKTC’nin açıklarının, kamu borcunun ve bu yıl ihtiyaç duyulan kaynağın resmi bir şekilde enflasyon beklentimiz ile birlikte ve hükümetimizin ihtiyaç duyduğu kamu kesimi finansman ihtiyacı da net bir şekilde ifade edildi. Sayın Nebati’nin çok yakın ve samimi bir yaklaşımı var. Bu önemli bir adımdır. Bu sürecin kısa bir sürede tamamlanacağını düşünüyorum.”

Diğer Haberler

Başa dön tuşu