GenelKıbrısManşetSiyaset

Av. Aslı Murat: Devlet suçları önleme yeteneğine sahip değil 

Avukat Aslı Murat Polis Genel Müdürlüğüne sorduğu üç sorularda, ilk olarak 2018 yılında kurulan Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Birimi’nde ciddi bilgi ve deneyim biriktiren personelin yerinin neden değiştirildiğini sordu. 

Avukat Aslı Murat Polis Genel Müdürlüğüne sorduğu üç sorularda, ilk olarak 2018 yılında kurulan Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Birimi’nde ciddi bilgi ve deneyim biriktiren personelin yerinin neden değiştirildiğini sordu. 

Murat, ilçelerde tam donanımlı olarak bu birimlerin neden faaliyete geçirilmediğini sorarken, “Görev değişikliğinden sonra bu birimde çalışacak personel kimdir? Kadına yönelik şiddetle mücadele konusunda, önceki polislerden daha donanımlı ve yetenekli birileri mi yönlendirilecek? Yoksa içi boşaltılıp işlevsiz hale getirilmesi mi amaçlanmaktadır?” sorularının da cevabını talep etti. 

Avukat Aslı Murat, her gün kadınların birçok şiddetlere maruz kaldığını belirtirken, devletin bu gibi suçları önleme yeteneğine sahip olmadığını, en azından suç oluştuktan sonra müdahale edecek ekiplerin dikkatle belirlenmesi gerektiğini ifade etti. 

Murat, gerekli ekiplerin dikkatle belirlenmediği takdirde eskiden olduğu gibi meselelerin halı altına süpürüleceğini belirtirken, “Kırılan kol yen içinde kalacak.” dedi 

Avukat Aslı Murat’ın KKTC Polis Genel Müdürlüğü’nden cevaplarını talep ettiği sorular ve açıklaması şu şekilde: 

“KKTC Polis Genel Müdürlüğü aşağıdaki üç sorunun cevabını vermelidir. Polisin kendine bağlı olduğunu iddia eden hayalperest siyasiler de yanıtlayabilir.  

1- 2011 yılında Mecliste onay kanunu ile iç hukukun parçası haline getirilen İstanbul Sözleşmesi’ne ve 61/2014 sayılı Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Yasası’na göre Polis Teşkilatı içinde gecikmeli de olsa 2018 yılında kurulan Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Birimi’nde ciddi bilgi- deneyim biriktiren personelin yeri niye değiştirildi? 

2- Niye o günden beri ilçelerde tam donanımlı olarak bu birim faaliyete geçirilmedi? 

3- Görev değişikliğinden sonra bu birimde çalışacak personel kimdir? Kadına yönelik şiddetle mücadele konusunda, önceki polislerden daha donanımlı ve yetenekli birileri mi yönlendirilecek? Yoksa içi boşaltılıp işlevsiz hale getirilmesi mi amaçlanmaktadır? 

Bu ülkede her gün kadınlar; psikolojik, cinsel, ekonomik ve fiziksel şiddete maruz kalıyor. Devlet bu gibi suçları önleme yeteneğine sahip olmadığı için, en azından suç oluştuktan sonra müdahale edecek ekiplerin çok dikkatle belirlenmesi gerekir. Aksi takdirde eskiden olduğu gibi (ve birimin etkisi her bölgede etkin olmadığı için hala) meseleler halı altına süpürülecek, kırılan kol yen içinde kalacak.” 

Diğer Haberler

Başa dön tuşu