DünyaEkonomiGenelGüney KıbrısKıbrısManşetToplum

Avrupa Birliği’nde kiracı oranı yüzde 30

Güney Kıbrıs’ta 4 kişiden 1’i, Türkiye’de 3 kişiden 1’i Almanya’da 2 kişiden 1’i kiralık evde oturuyor.

İsviçre %58 kiracı oranıyla Avrupa’nın lideri. En fazla ev sahibi %96 oranıyla Romanya’da.

İSVİÇRELİLER EV ALMIYOR… Avrupa’da kiracı oranının en yüksek olduğu ülke %58 ile İsviçre. Bu ülkede kendi evinde yaşayanların oranı sadece %42. Avrupa Birliği (AB) ülkelerinde ise en fazla kiracı Almanya’da. Almanya’da halkın yarısı kirada oturuyor. Avrupa ülkeleri içinde dördüncü sırada yer alan Türkiye’de kiracı oranı ise %42. Almanya’da Eylül 2021’de federal seçimlerle birlikte Berlinlilerin şehirde gayrimenkul şirketleri tarafından yönetilen ve kiraya verilen yüz binlerce konutun kamulaştırılması için düzenlediği referandumdan evet oyu çıkmıştı. AB’deki kiracı oranında Almanya’nın ardından %45 ile Avusturya geliyor. Burada halkın %55’i kendi evlerinde ikamet ediyor.

TÜRKİYE 4’NCÜ, GÜNEY KIBRIS 9’UNCU… Türkiye Avrupa ülkeleri içinde kiracı oranının en yüksek olduğu 4’ncü, Güney Kıbrıs ise 9’uncu ülke durumunda. Türkiye’de halkın %42’si kiracı iken %58’i ev sahibi konumunda. Güney Kıbrıs AB ortalamasının hemen üzerinde yer alan kiracı oranıyla dikkati çekiyor. Güney’de halkın %69’u kendi evinde, %31’i ise kirada oturuyor. Güney Kıbrıs AB genelinde ise kiracı sayısında 7’nci sırada yer alıyor. Kirada oturanların AB ortalaması ise %30. AB ülkelerinde halkın %70’i kendi evlerinde yaşıyor. Kiracı oranında Kıbrıs haricinde AB ortalamasının üstünde yer alan ülkeler şöyle: Danimarka 41, Fransa 36, İsveç 36, Lüksemburg 32 ve Hollanda 31.

ESKİ DOĞU BLOKU EV SAHİBİ… Ev sahibi oranının en yüksek olduğu ülkelerin ilk 8’ini ise “Eski Doğu Bloku Ülkeleri” oluşturuyor. Ev sahibi oranının en yüksek olduğu ülke ise %96 ile Romanya. Bu ülkede halkın sadece %4’ü kirada yaşıyor. Ev sahibi oranı Slovakya’da %92, Macaristan ve Hırvatistan’da %91, Litvanya’da %89, Sırbistan ve Polonya’da %86, Bulgaristan’da ise %84 olarak saptandı. KKTC’de ise bu konuda kullanılabilecek herhangi bir istatistik bulunmuyor.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu