DünyaEkonomiManşet

Avrupa genelinde gerçekleştirilen bir araştırmada, en pahalı ülkeler belirlendi

Yapılan araştırma kapsamında Deloitte uzmanları, 23 Avrupa ülkesindeki 68 büyük kentte anketler gerçekleştirdi.

Hazırlanan emlak endeksine göre, Paris’te bir konutun ortalama metrekare fiyatı 13 bin 462 Euro düzeyinde

 

EMLAKTA AVRUPA’NIN EN PAHALISI “PARİS”

 

Pahalılar listesinde Paris’i Münih, Londra, Oslo, Frankfurt izliyor. En ucuz kentler, Varna ve Burgaz

 

PARİS BÜYÜK FARK ATTI… Avrupa genelinde gerçekleştirilen bir araştırma, 2021 yılında emlak fiyatlarının en yüksek olduğu şehrin, Fransa’nın başkenti Paris olduğuna işaret etti. Satılık gayrimenkul bakımından en pahalı kent olan Paris’te konutların ortalama metrekare fiyatının 13 bin 462 euro olduğu görüldü. Muhasebe ve profesyonel danışmanlık gibi hizmetler sunan Londra merkezli uluslararası Deloitte şirketinin yayımladığı ve 2021 gerçekleme sonuçlarının da yer aldığı ‘2022 Emlak Endeksi’ne göre, Paris ayrıca, kiraların en pahalı olduğu Avrupa şehri olarak da ilk sırada yer aldı.

 

MÜNİH 2’NCİ, LONDRA 3’ÜNCÜ… Yapılan araştırma kapsamında Deloitte uzmanları, 23 Avrupa ülkesindeki 68 büyük kentte anketler gerçekleştirdi. Sağlanan sonuçlara göre Paris’in ardından ikinci sırada Almanya’nın Münih kenti yer aldı. Münih’te metrekare fiyatı 10 bin 500 Euro’ya çıktı. Münih’i ortalama 8 bin 426 Euro ile İngiltere’nin başkenti Londra izledi. Norveç’in başkenti Oslo’da 8 bin 417 Euro, Alman kenti Frankfurt ise 8 bin 400 Euro olarak hesaplandı. Araştırma kapsamındaki 68 kent arasında metrekare fiyatının bin Euro’nun altında olduğu şehirler sadece Varna ve Burgaz oldu. Karadeniz kıyısındaki bu Bulgar kentlerinde metrekare fiyatı ortalama 900 euro civarında hesaplandı.

 

EN PAHALI KİRALAR DA PARİS’TE… Araştırmaya göre, aylık kira bakımından da Avrupa’nın en pahalı kenti Paris oldu. Paris’teki emlak kiralarında metrekare fiyatının ortalama 29.10 Euro olduğu görüldü. Paris’i 26.56 Euro ile Oslo, 25.12 Euro ile Londra, 22.45 Euro ile Hollanda’nın başkenti Amsterdam ve 21.32 Euro ile Norveç şehri Trondheim takip etti. Bulgaristan, metrekare başına düşen en düşük kira ücretleri bakımından da ilk sırada yer aldı. Listenin son üç sırasında, 4.60 Euro ile Bulgaristan’ın başkenti Sofya, 3.70 Euro ile Varna ve 2.90 Euro ile Burgaz yer aldı.

 

YÜKSEK FİYATLARIN NEDENLERİ… İnşaat sektöründe fiyatlar Avrupa genelinde yükseldi. Tedarik zincirlerindeki sorunlar ve inşaat malzemelerindeki kıtlık, projelerin planlama ve uygulama aşamalarındaki riskleri artırdı. Personel eksikliği ve enflasyon da fiyatları artırırken, son döenmelerde yükselen faiz oranlarının talebi ve fiyat artışını yavaşlatabileceği düşünülüyor. Araştırmaya göre, başta Polonya, Slovakya ve Macaristan olmak üzere birçok Avrupa ülkesinde emlak piyasaları Ukraynalı mültecilerin gelişinden de etkilendi. 2022’nin ikinci çeyreğinde, birçok dairenin Ukraynalılara sunulmasıyla kiralık ev piyasalarındaki arz da azaldı. Deloitte, 2022’de emlak fiyatlarının savaşın etkisiyle daha da yükselmesinin beklendiğini belirtti.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu