DünyaGüney KıbrısKıbrısManşetSiyasetTürkiye

Avrupa Parlamentosu Birleşik Sol Grubu’ndan Türkiye’ye çağrı

Avrupa Parlamentosu Birleşik Sol Grubu, Türkiye’nin cumhurbaşkanlığı seçimlerine müdahalede bulunduğunu belirterek kınadı; Türkiye’ye ikinci tur öncesi bu müdahalelerden vazgeçmesi ve Kıbrıs Türk toplumunun siyasi iradesine saygı göstermesi çağrısında bulundu

Türkiye’nin son birkaç ay içerisinde Kıbrıs Türk toplumunun içişlerine benzeri görülmemiş müdahalelerde bulunduğunu belirten Grup, seçim sürecinde bu müdahalelerin ciddi oranda arttığının altını çizdi.

Türkiye’nin kurumsal olarak tüm imkanlarını Mustafa Akıncı’nın bu kritik seçimi kaybetmesi için kullanmaya devam ettiğinin vurgulandığı bildiride, Avrupa Birleşik Sol Grubu Türkiye’ye Kıbrıslı Türklerin siyasi iradesine saygı göstermesi çağrısını yaptı.

Avrupa Parlamentosu Birleşik Sol Grubu’nın basın bildirisinin tam metni şöyle:

“Türkiye son birkaç ayda Kıbrıs Türk toplumunun içişlerine benzeri görülmemiş müdahalelerde bulunmaktadır. Kıbrıs Türk toplumunun Liderini seçtiği seçimler esnasında bu müdahaleler ciddi oranda arttı.

Türkiye, Kıbrıs Sorunu’nun BM parametrelerinin öngördüğü şekilde iki toplumlu, iki bölgeli federasyona dayalı kapsamlı çözümüne açıkça karşı çıkan bir adayı destekleme çabasıyla Kapalı Maraş’ın bir sahil şeridini açtı. BM Güvenlik Konseyi ve AB bu girişimi halihazırda kınadılar.

Türkiye, federal devlet fikrini destekleyen ve iki toplumun barış içinde yaşamasını savunan mevcut lider Mustafa Akıncı’nın adaylığına açıkça karşı tavır almaktadır. Bütün kurumsal imkanlarını Akıncı’nın seçimleri kaybetmesi için kullanmış, kullanmaya da devam etmektedir.

Avrupa Birleşik Sol olarak Türkiye’yi seçimlerin ikinci turu öncesi (18 Ekim) müdahalelerden vazgeçmeye ve Kıbrıs Türk toplumunun siyasi iradesine saygı göstermeye davet ediyoruz.

Ayrıca Avrupa Birliği’nden, Birliğe üye olmak için aday olan Türkiye’nin BM Güvenlik Konseyi kararlarına uymasını sağlamak için gerekli önlemleri almasını talep ediyoruz.”

Diğer Haberler

Başa dön tuşu