DünyaEkonomiGenelManşet

Avrupa ve İngiltere faiz artırdı

ABD Merkez Bankası Fed’in ardından İngiltere Merkez Bankası (BoE) ve Avrupa Merkez Bankası (ECB) de politika faizlerine yüzde 0.50’şer baz puan artış yaptı.

BoE Fed’i takip ederek politika faizinde artış hızını yavaşlattı. Ancak yine de politika faizi yüzde 3.5 ile 2008’den beri en yüksek seviyeye çıktı. Banka bu toplantıyla beraber 9 toplantı üst üste faiz artırırken, faiz son 14 yılın en yüksek seviyesine tırmandı.

Kararda bankanın 9 üyeli Para Politikası Kurulu kararda üçe bölündü. Başkan Andrew Bailey dahil 6 üye 50 baz puanlık artıştan yana oy kullandı. Bir üye 75 baz puan, 2 üye de faizlerde değişiklik olmaması yönünde oy kullandı.

ECB DE ONLARI İZLEDİ

ECB bugünkü Aralık toplantısında 50 baz puanlık faiz artışı yaptı. Banka, faiz artışlarının devam edeceği mesajı verdi. Parasal sıkılaşmanın planlandığı gibi Mart ayında başlayacağı ve öngörülebilir hızda gerçekleşeceği ifade edildi.

Kararla, ECB’nin ana refinansman oranı yüzde 2.5, marjinal borç verme imkanı yüzde 2.75 ve mevduat faizi yüzde 2 seviyesine yükseldi.

Bloomberg’in anketine katılan ekonomistlerin beklentisi de bu yöndeydi. Açıklamada faizlerin önemli ölçüde ve kademeli olarak artmaya devam etmesi gerektiği belirtildi. Faiz artış kararlarının toplantı bazında alınacağı belirtildi.

 

Diğer Haberler

Başa dön tuşu