DünyaGüney KıbrısKıbrısManşetSiyasetTürkiye

Avrupa, virüse teslim oldu

Avrupa’da koronanın yükselişe geçmesi üzerine birçok yerde hastaneler dolup taşmaya başladı. Sokağa çıkma yasağı ilan edilen İtalya’da yüzlerce kişi sokaklara döküldü. Çöp konteynerlerini ateşe veren göstericilere, polis sert müdahale etti

Avrupa’da koronanın yükselişe geçmesi üzerine birçok yerde hastaneler dolup taşmaya başladı. Sokağa çıkma yasağı ilan edilen İtalya’da yüzlerce kişi sokaklara döküldü. Çöp konteynerlerini ateşe veren göstericilere, polis sert müdahale etti.

Bir süre salgının merkezinde kalan Avrupa’da, kâbus yeniden hortladı. Birçok ülkede koronavirüs rekor rakamlarla tırmanışa geçti. Avrupa Hastalık Önleme ve Kontrol Merkezi (ECDC), 23 üye ülke ve İngiltere’deki COVID-19 bulaş seviyelerinin ‘ciddi endişe taşıdığı’ konusunda uyarıda bulundu. Güney Kıbrıs, Estonya, Finlandiya ve Yunanistan dışındaki tüm AB ülkelerinin ‘riskli’ kategoride yer aldığı belirtildi. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Acil Durumlar Programı Direktörü Mike Ryan, Avrupa’da vaka sayılarında, hastaneye yatışlarda ve ölümlerde ‘fevkalade’ bir artış olduğunu söyledi.

Dünya Sağlık Örgütü Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, salgın nedeniyle birçok ülkenin üst sınıra ulaştığı, hastanelerin dolmak üzere olduğu ya da kapasitesinin üzerinde çalışmak zorunda kaldığı konusunda uyardı. Fransa’da özellikle Paris’te, hastaneler acil olmayan ameliyatları ertelemeye başladı, izinde olan sağlık personeli geri çağrıldı. Polonya, ülkenin en büyük stadyumunu sahra hastanesine çevirdi. İspanya’nın başkenti Madrid’de yoğun bakım yataklarının yüzde 40’tan fazlasının COVID-19 hastalarıyla dolu olduğu açıklandı.

ALMANYA: 83 milyon nüfusuyla Avrupa’nın en kalabalık ülkesi Almanya’da durum vahim. Ülkede koronaya bağlı can kaybı 10 bini geçti. Vaka sayısına oranla en düşük ölüm kaydedilen ülkede, 1 günde 49 kişinin hayatını kaybetmesi ciddi endişeye yol açtı. Günlük vaka sayısı ilk kez 15 binin üzerine çıktı. Başbakan Angela Merkel, halktan sosyal buluşmaları azaltmalarını ve mümkün olduğu kadar evde kalmalarını istedi.

ÇEKYA: Son iki hafta içinde Avrupa’da, nüfusuna oranla en çok vaka sayısının tespit edildiği, en hızlı vaka artışının yaşandığı ülke Çekya. 5 Ekim’den bu yana yaklaşık 10 milyon 700 bin nüfuslu Çekya’nın genelinde OHAL hâkim. Perşembe gününden itibaren de ülke genelinde temel gıda ürünleri satılan market ve eczaneler dışında tüm dükkânlar kapatıldı

BELÇİKA: COVID-19 bulaş ve ölüm oranında Avrupa’nın önde gelen ülkesi Belçika’da durum endişe verici. Belçika’da koronavirüs enfeksiyonlarının günlük 11 bini geçmesi üzerine hükümet, silahlı kuvvetleri göreve çağırdı. Ordu, “Avrupa’da salgının yeni başkenti” diye adlandırılan Liege’de bir acil durum hastanesi kuracak.

HOLLANDA: Almere kentindeki bir hastanedeki yoğun bakım kapasitesinin dolması üzerine, hastalar tedavi için ambulans helikopterle Almanya’nın Münster kentine nakledildi.

İTALYA: Korona vakalarının hızla arttığı ülkede, bazı bölgelerde gece sokağa çıkma yasağı getirildi. Napoli’de yasağı protesto eden bir grup vatandaş, önceki gece polisle çatıştı. Bölge yönetimi binasına yürüyen grup, “Eğer bizi kapatıyorsan, bize ödeme yapmak zorundasın” yazılı pankart açtı. Ülkede bu hafta, rekor vaka artışı kaydedilmişti.

Fransa’daki ciddi vaka artışına rağmen Paris’in ünlü caddesi Champs-Elysees’nin kalabalık olması dikkat çekti.

POLONYA CUMHURBAŞKANI KORONA OLDU

Polonya Cumhurbaşkanı Andrzej Duda’nın son yapılan koronavirüs testlerinin pozitif çıktığı, ancak sağlık durumunun iyi olduğu açıklandı. 48 yaşındaki siyasinin karantinaya alındığı ve kendisini iyi hissettiği kaydedildi. 38 milyon nüfuslu ülkede dün 13 binin üzerinde vaka ve 179 can kaybı açıklandı.

ABD’DE REKOR: BİR GÜNDE 83 BİN VAKA

En fazla vaka ve ölümün kaydedildiği ABD’de, 8 milyon 752 bin kişide COVID-19 tespit edildi. Salgın nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı 230 bine dayandı. Aylardır salgının merkezi konumundaki ülkede, durum hiç gerilemedi. Aksine, her geçen daha da kötüye gidiyor. Son olarak, cuma günü 1 günde 83 bin 948 yeni vaka tespit edilmesiyle ülke kendi rekorunu kırdı.

AŞIDA KASIM AYI KRİTİK

Dünya Sağlık Örgütü bilim heyetinin başuzmanı Dr. Soumya Swaminathan, COVID-19 için dünya genelinde Faz 3 denemeleri devam eden 10 aşı adayından bir veya ikisinin sonuçlarının kasım sonu itibariyle alınabileceğini bildirdi. Aşıların başarılı olmasına ilişkin beklentilerin ‘dengeli’ olması gerektiğini vurgulayan Swaminathan, “Aşı denemelerinin başarı oranlarının yüzde 10-20 olduğunu biliyoruz” dedi.

Diğer Haberler