EkonomiGenelGüney KıbrısManşet

Avrupa’da “en tenha evler” Güney Kıbrıs’ta

Eurostat verilerine göre Güney Kıbrıs’ta kalabalık hanelerin oranı sadece %2.5 oranında

Eurostat verilerine göre Güney Kıbrıs’ta kalabalık hanelerin oranı sadece %2.5 oranında

AB içinde “konut maliyeti yükü oranı” en düşük ülke de Güney Kıbrıs oldu

KIBRISLI RUMLAR EVLERİNDE RAHAT

Eurostat verileri, Avrupa Birliği (AB) nüfusunun %17.5’inin aşırı kalabalık hanelerde yaşadığını ortaya koyuyor. 2020 verilerine göre söz konusu hanelerde kişi sayısına, aile durumlarına ve yaşlarına göre bireyler için yeterli sayıda oda yoktu. Aşırı kalabalık hanelerde alan eksikliği, çocukların özellikle koronavirüs karantinaları sırasında online çalışma için çaba harcayan ebeveynlerle aynı odada bulunması-oynaması sıkıntıları daha da artırıyor. Ayrıca Eurostat basın açıklaması, aşırı kalabalık ortamların herhangi bir virüsü yayma riskinin daha yüksek olabileceğine dikkat çekiyor.

KALABALIKLAR VE TENHALAR

Veriler, AB içerisinde en düşük kalabalık hanelerin %2.5 oranıyla Güney Kıbrıs’ta olduğunu gösteriyor. Güney’i, %3.2 ile İrlanda Cumhuriyeti, %4.2 ile Malta ve %4.8 ile Hollanda takip ediyor. AB üyesi devletler arasında en kalabalık hanelere sahip ülke ise %45.1 oranıyla Romanya oldu. Aşırı kalabalık hanelere sahip diğer ülkeler ise Letonya (%42.5), Bulgaristan (%39.5), Polonya (%36.9) ve Hırvatistan (%36.2) şeklinde sıralandı.

Eurostat’ın hesaplamasına göre hanelerin kalabalık-tenha olmasını şu unsurlar belirliyor: Ev yaşamı için bir oda (salon); Çift başına bir oda; 18 yaş ve üzeri her kişi için bir oda; 12-17 yaşları için kişi başına bir oda; 12-17 yaş arası farklı cinsiyetteki her kişi için bir oda; 12 yaşından küçük bir çift çocuk için bir oda.

KONUT MALİYETİ AŞIRI YÜK ORANI %1.9

Güney Kıbrıs’la ilgili dikkat çekici bir diğer rakam da konut maliyeti yükü alanında ortaya çıktı. AB’de 2020’de konut maliyeti aşırı yük oranı, üye devletler arasında büyük farklılıklarla birlikte %7.8 oranında saptandı. (Konut satın alınabilirliği, konut maliyeti aşırı yükü oranı harcanabilir gelirinin %40 ve daha fazlasını konut için harcayan hanelerde yaşayan nüfusun payını gösteriyor.) Bu alanda %5’in altındaki oranlar 13 üye devlette kaydedilirken, en düşük pay %1.9 ile Güney Kıbrıs’ta saptandı. Litvanya %2.7, Malta %2.8 ve Slovakya %3.2 dikkat çekerken, ölçeğin diğer ucunda, %10’un üzerindeki oranlar Danimarka’da (%14.1) ve Bulgaristan’da (%14.4) kaydedildi. En yüksek oran ise %33.3 ile Yunanistan’da kaydedildi.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu