DünyaEkonomiGenelManşetToplum

Avrupa’da inşaat üretimi düşüşte

Eurostat’a göre, Euro Bölgesi ve AB’de hem inşaat üretiminde hem de mühendislik işlerinde düşüş var

Eurostat verilerine göre 2022’de inşaat üretimi AB’de %0.4; Euro Bölgesi’nde %1.3 oranında düşüş gösterdi

Euro Bölgesi’nde inşaat mühendisliği işlerinde yıllık bazda %1.5; bina inşaatlarında %1.3 azalma oldu

DÜŞÜŞ ARALIK AYINDA DA SÜRDÜ…

Avrupa İstatistik Dairesi Eurostat tarafından açıklanan ilk tahminlere göre 2022 yılında Avrupa Birliği’nde (AB) inşaat üretimi %0.4 oranında, Euro Bölgesi’nde %1.3 oranında düşüş gösterdi. Eurostat verileri ayrıca, Aralık 2022’de inşaat üretiminin bir önceki aya göre, Euro Bölgesi’nde %2.5 oranında Avrupa Birliği’nde %2 oranında gerilediğini gösteriyor. Euro Bölgesi’ndeki inşaat üretimi Kasım ayında bir önceki aya göre %0.1 düşerken, AB’de ise %0.1 artmıştı. Güney Kıbrıs, aylık veri verme zorunluluğu olmayan ülkeler arasında yer aldığı için hem Aralık hem de yıllık değerlendirilmesinin yapılmadığı dikkati çekti.

MÜHENDİSLİK İŞLERİ AZALDI…

Eurostat’a göre, Euro Bölgesi’nde inşaat mühendisliği işlerinde Aralık’ta Kasım ayına göre %4, bina inşaatlarında ise %2.3 azalma oldu. AB’de ise aynı dönemde inşaat mühendisliği işlerinde üretim %2.4, bina inşaatları ise %2 geriledi. Sektör bazında Euro Bölgesi’nde Aralık 2021’e kıyasla inşaat mühendisliği işlerinde %1.5 ve bina inşaatlarında %1.3 azalma oldu. Aynı dönemde AB’de bina inşaatlarında %0.9’luk bir azalma, inşaat mühendisliği işlerinde ise %0.6’lık bir artış yaşandı.

ALMANYA’DAKİ BÜYÜK GERİLEME…

Verilerin mevcut olduğu üye devletlerarasında, inşaat üretimindeki en büyük yıllık düşüş Almanya’da (%-8.2) kaydedilirken, ardından İspanya (%-6.3) ve Avusturya (%-6.0) geldi. İnşaat üretiminde yıllık en büyük artış Slovenya (%74.5), Romanya (%18.4) ve Hollanda’da (%4.9) kaydedildi. Aralık ayında inşaat üretimindeki en büyük düşüş yine Almanya’da (%-8) olurken, Avusturya (%-7.6) ve Polonya (%-3.8) bu ülkeyi izledi. İnşaat üretiminde aylık en büyük artışlar ise sırasıyla; Slovenya (%10.6), Slovakya (%9.5) ve İsveç’te (%4.3) kaydedildi.

 

 

Diğer Haberler

Başa dön tuşu