DünyaManşet

Avrupa’da kiralar rekor kırıyor!

Büyük şehirlerde yüksek enflasyon ve faiz oranları ile artan inşaat maliyetleri konut sıkıntısını iyice kötüleştirdi

Büyük şehirlerde yüksek enflasyon ve faiz oranları ile artan inşaat maliyetleri konut sıkıntısını iyice kötüleştirdi

Berlin’den Londra’ya birçok şehirde aileler, yüksek fiyatlar nedeniyle ev sahibi olmayı “imkansız” görüyor

Avrupa kıtasının birçok ülkesinde halkın yarısı kirada oturduğu için konut krizi sosyal patlamalar yaratabilir

DURUM KÖTÜYE GİDİYOR… Avrupa’nın büyük şehirlerinde konut arz ve talebindeki dengesizlik rekor kira artışlarına neden olurken, yüksek enflasyon ve faiz oranları ile artan inşaat maliyetleri konut tedarikini daha da kötüleştiriyor. Bazı ülkelerde halkın yarısının kirada oturduğu Avrupa kıtasında hükümetler uygun fiyatlı konutlar ve kira artışını frenleyerek çözümler üretmeye çalışmasına rağmen, yüksek seyreden enflasyonun kira ve konut fiyatlarını baskılamaya devam edeceği öngörülüyor.

ENFLASYON VE FAİZ VURUYOR… AB’ye bağlı Eurofound’un araştırmasına göre, özellikle özel sektör kiracıları konut güvensizliği yaşarken, bunların %46’sı artan kira fiyatlarını karşılayamayacağı için üç ay içinde konaklama yerlerinden ayrılmak zorunda kalabileceklerini düşünüyor. Alışılmışın dışında yüksek enflasyon, faiz oranlarındaki artış ve artan inşaat maliyetleri konut sıkıntısını daha da kötüleştiriyor. Yüksek enflasyon gayrimenkul yatırımına da ivme kazandırırken kıtada bazı hükümetler kira artışlarını frenleyerek uygun fiyatlı konutlarla konut sıkıntısına çare bulmaya çalışıyor.

SOSYAL PATLAMA TEHLİKESİ… Berlin’den Londra’ya Avrupa’nın birçok kentinde aileler, yüksek fiyatlar nedeniyle ev sahibi olmayı “imkansız” görüyor. Avrupa ülkelerinde yüksek enerji, kira ve gıda fiyatlarının etkisiyle artan yaşam maliyetleri, grev ve protestoları beraberinde getirmeye devam ediyor. Büyük şehirlerde yaşayan ailelerin konut ve ısınma için yaptıkları harcamalar bazı şehirlerde aylık gelirlerinin %50’sini geçiyor. Avrupa’da daha fazla insanın yüksek kirada sıkışıp kalmasının siyasi kutuplaşmalar ve daha büyük eşitsizliklere yol açması endişesi de mevcut.

 

Diğer Haberler

Başa dön tuşu