DünyaManşet

Avrupa’da konut sıkıntısı büyüyor

AB ülkeleri yükselen konut fiyatları ve kiralarla mücadele etmeye çabalıyor.

AB ülkeleri yükselen konut fiyatları ve kiralarla mücadele etmeye çabalıyor.

 ALMANYA
84 milyon nüfuslu Almanya’da piyasasındaki baskının hafiflemesi için 700 bin yeni konuta ihtiyaç var. Ülkedeki konut açığı, artan inşaat maliyetleri, yüksek faiz ve mülteci akını nedeniyle 20 yılın zirvesinde. Ukraynalıların göçü nedeniyle 200 bin ek konut talebi oluştu. Berlin’de ortalama kiralar 2010’dan bu yana %100’den fazla artış gösterirken, yeni dairelerin metrekaresi en az 26 Euro’dan başlıyor.

DANİMARKA
Danimarka, kurumsal yatırımcıların gayrimenkul alarak kiraları artırmasını zorlaştırmak için yasalarını değiştirdi. Hükümet, “Blackstone Yasası”yla, kira artışlarını engelleme çabasında. ABD’li emlak devi Blackstone, Danimarka’da on binlerce kiralık daire satın almış, kiralar uçmuştu. Yasa, ev sahiplerinin mülkü satın aldıktan sonraki 5 yıl boyunca kirayı artırmasını yasaklıyor. Bu hamleye rağmen konut sıkıntısı sürüyor.

FRANSA
Fransızların aylık en önemli harcamasının başında kira geliyor. Artan konut fiyatları dar ve orta gelirli aileleri banliyölere iterken, kiralık konut bulmak iyice zorlaştı. 4,15 milyon kişinin ya barınma sorunuyla boğuştuğu ya da insanlık dışı şartlarda yaşadığı belirtiliyor. Bir rapora göre, Fransa’da evsizlerin sayısı 300 bine çıktı ve bu oran 10 yılda %140 artış gösterdi.

HOLLANDA
Konut protestolarının yapıldığı Hollanda’da en çok göç alan, öğrenci ve turistin yoğun olduğu Amsterdam, Utrecht, Lahey ve Rotterdam’da konut sıkıntısı büyüyor. Ülkede 2022 itibarıyla 315 bin olan konut ihtiyaç vardı ve rakam giderek artıyor. Son 10 yılda Amsterdam nüfusunun 100 bin artarak 883 bine çıkması emlak fiyatlarını ikiye katladı, odaların kirası 800-900 Euro seviyesinde.

İSPANYA
İspanya’da artan konut sorununa karşı önlem arayan hükümet, ülke demokrasi tarihinde ilk defa kira artışlarına müdahale etti. Kiralar, 2023’te %2, 2024’te %3 ile sınırlandı. Ayrıca iki yıldan fazla boş kalan konutların emlak vergileri %150’ye varan oranlarda artırıldı. Bu sert baskılara rağmen fiyatlarda artış sürüyor. Madrid ve Barselona’da odaların kirası %40 artışla 500-600 Euro arasında. Yunanistan ve Avusturya’da da hem konut hem de kiralar astronomik oranlara ulaştı.

 

 

Diğer Haberler

Başa dön tuşu