DünyaEkonomiKıbrısManşetToplum

Avrupalının yaşam standardı “düştü”

Avrupalıların neredeyse yarısı 2023’te yaşam standartlarının düştüğüne inanıyor

Avrupalıların neredeyse yarısı 2023’te yaşam standartlarının düştüğüne inanıyor…

 YAŞAM STANDARDI
Avrupalıların %47’si bu sene hayat standartlarının düştüğünü, %73’ü de gelecek sene düşmeye devam edeceğini belirtti. Avrupa Parlamentosu (AP) tarafından düzenli olarak yaptırılan “Eurobarometer” anketinin sonuçları açıklandı. Ekonomik durumla ilgili sorulara Yunanistan ve Güney Kıbrıs’ta halkın %77’si, Fransa’da da %69’u hayat standartlarının düştüğü yönünde cevap verdi. Avrupalıların %37’si faturalarını ödemekte zorlandıklarını ifade ediyor.

AP SEÇİMİNE İLGİ DÜŞÜK
AB’ye üye 27 ülkenin vatandaşlarına sorulan, bu kez 6-9 Haziran 2024’te yapılacak AP seçimlerine odaklı soruların yanıtlarını içeren “2024 Avrupa seçimlerine 6 ay kala” başlıklı ankete göre, halkın %57’si seçimlere ilgi duyuyor. Geri kalan kesim, oylarının bir şeyi değiştirmeyeceğine inanıyor ya da genel olarak siyasete güvenmiyor. Yine de Avrupalıların %68’i seçimde oy kullanabileceğini belirtiyor. Danimarka’da vatandaşların %86’sı oy vermek isterken, bu oran Güney Kıbrıs’ta ve Çekya’da %50’ye iniyor.

SKANDALLAR ETKİLEMEDİ
Avrupa Parlamentosu’ndaki yolsuzluk ve skandalların halkta fazla bir sıkıntı yaratmadı. AP ile ilgili Avrupalıların %45’i nötr, %38’i olumlu, %16’sı olumsuz fikre sahip olduğunu belirtiyor. AP’nin halk nezdindeki imajının geçen sene sonunda patlak veren AP milletvekilleri ve çalışanlarının isimlerinin karıştığı yolsuzluk, rüşvet ve kara para aklama soruşturmasından etkilenmediği sonucu ortaya çıkıyor.

AB’YE DESTEK YÜKSEK
Avrupalıların %72’si ülkelerinin AB üyeliğinden yarar sağladığını belirtiyor, %70’i AB’nin günlük hayatlarında etkisi olduğunu düşünüyor. AB üyeliğini destekleme oranı %70 ile en fazla 15-24 yaş grubunda görülürken, oran bu grubun üstü yaşlarda geriliyor. 55 yaş üstü grubun yalnızca %56’sı AB vatandaşı olmaktan çıkar sağladığına inanıyor. 26 üye ülkede halkın yarısından fazlası AB’nin geleceğinden ümitliyken, yalnızca Fransa’nın %46 ile bu oranın altında kalması dikkati çekiyor.

 

Diğer Haberler

Başa dön tuşu