KıbrısManşetToplumTürkiye

Aysal: “Devlet yönetimi idare edebilmeliydi, kamuya ait alanlar daha dayanıklı olmalıydı”

KTMMOB eski Genel Başkanı Seran Aysal, depremi bilip tedbirinin alınması gerektiğinin öneminin altını çizerek, “Devlet yönetimi idare edebilmeliydi, kamuya ait alanlar daha dayanıklı olmalıydı” dedi

KTMMOB eski Genel Başkanı Aysal, ‘deprem bölgesinde miyiz, değil miyiz?’ sorusunun cevabının bilinmesi gerektiğini söyleyerek, Türkiye ile KKTC’nin aynı durumda olduğunu aktardı, “Deprem bölgesindeyiz…” açıklamasını yaptı.

Deprem büyüklüğünün dönem dönem farklılık gösterebileceğini dile getiren Aysal, planlamanın önemine vurgu yaptı.

Aysal, 2011 yılında meydana gelen Van depremine dikkat çekerek, devletin ciddi şekilde hazırlıksız olduğunu ve ülkede bir başıboşluğun hakim olduğunu söyledi.

“Asrın felaketi” olarak nitelendirilen Kahramanmaraş merkezli depremlere işaret eden Aysal, “Deprem anında olası senaryolara göre plan lazım, kimin ne yapacağı saat saat bilinmeliydi” dedi.

Aysal, “24 saat bölgeye uğranmadı herkes şoktaydı” şeklinde konuşarak, herkesin enkaz altında kaldığını söyledi.

Hastanelerin dahi enkaza dönüştüğünü savunan Aysal, mühendislikteki yönetmeliklere işaret etti, acil durumlarda hastane, okul, yurt, askeri tesislerin ayakta durması gerektiğini kaydetti.

“DEVLET YÖNETİMİ İDARE EDEBİLMELİYDİ, KAMUYA AİT ALANLAR DAHA DAYANIKLI OLMALIYDI”

“Devlet bunları yönetebilmeliydi, kamuya ait alanlar çok daha dayanıklı olmalıydı” diyerek depreminde bir doğa olayı olduğunu dile getirdi.

Depremi bilip tedbirinin alınması gerektiğinin öneminin altını çizen Aysal, “Yağmur yağdı diye doğal afet olması durumunda yağmur mu öldürmüş olacak?” sorusunu sordu.

Yağmurada, rüzgrada, depremede ayı şekilde tedbir alınması gerektiğine değinen Aysan, Japonya’daki depremleri örnek göstererek binaların dayanıklı olmasının sebebinin ‘bilinç ve kültürlerin oturması’ olduğunu kaydetti.

1999 Gölcük depreminden bahseden Aysal, “23 sene sonra 22 yıllık aynı iktidarda sadece bir deprem tatbikatı yapılmıştı” dedi.

Bunun bilimden uzak olduğunu da söyleyen Aysal, her şeyin lafta kaldığından bahsetti.

“Yöneticiler toplumun yansımasıdır yöneticeleri biz seçeriz, içimizdendir” diyen Aysal, siyasilerin halktan bir farkı olmadığını da belirtti.

“DEPREMİN AFETE DÖNÜŞMESİNİN SEBEBİ İNSANDIR”

Aysal, depremin afete dönüşmesinin sebibinin insan olduğunu da dile getirdi.

“İnsanlarımız, canlarımız gitti” diyen Aysal, bu olaylar nerede olursa olsun üzücü olduğunu ifade ederek, deprem bölgelerine hep çok farklı baktıklarını söyledi.

“YAŞANAN DEPREM KADER DEĞİLDİR”

Burada yaşayan insanların ve KKTC kafilesinin de hayatını kaybettiği bir deprem olduğu için depremin çok daha üzücü olduğunu ifade eden Aysal, bunun kader olmadığını belirtti.

“Bu bizim silkelenmemiz gereken bir konudur” diyen Aysal, bireysel kurtuluş diye bir şeyin olmadığından bahsetti.

Aysal, bu olaylardan toplum olarak kurtulunması gerektiğini aksi takdirde yok oluşa sürüklenilebileceğini ifade etti.

“KENDİMİZİ İLGİLENDİREN KISMI DÜZELTMEK, TOPLUMU KURTARAMAZ”

Aysal, “Sadece kendimizi ilgilendiren kısmı düzeltmek, toplumu kurtaramaz” dedi.

“MAĞUSA’DA YAPILAN BİNA HERHANGİ BAŞKA BİR BÖLGEDE YAPILAMAZ”

Yapıyı kaldırabilmek için ona uygun önlemler alınması gerektiğini ifade eden Aysal, aynı binanın hem Mağusa’da hem farklı bölgelerde yapılamayacağını da dile getirdi. Rüzgarın bile binalara etki edebileceğini kaydeden Aysal, “Binaları nerede yaparsak yapalım uygun şekilde yapalım” dedi.

Aysal, “Kamu veya belediyelerin önemli bir kısmı odaların verdiği hizmet standardının yarısına yaklaşsa dünya bizi parmakla gösterir” şeklinde konuştu.

Uygulamaya konacak yapı dosyalarının demir, beton, tuğla, sıva gibi her şeyinin tamamen düzenlenmesi gerektiğinin altını çizen Aysal, “Bir yerde denetim var derseniz kalite yüzde 20 artar” dedi.

“BETONUN DOĞRU YERLEŞTİRİLMESİ, UYGUN ŞEKİLDE BAĞLANTILARI DAHİ HAYATİ”

Betonun doğru yerleştirilmesi, numunelerinin alınıp kontrol edilmesinin çok önemli olduğunun altını çizen Aysal, demirin tonaj olarak konulmasının bile yetmeyeceğini ve uygun şekilde bağlantılarının dahi hayati olduğunu ifade etti.

“KTMMOB’nin benim dönemimde altını çizdiği iki tane husus var, herkes bana sağlığa ve Türkiye’nin yaptığı yatırıma karşısın dedi” şeklinde konuşarak yapılmasını kendisinin de istediğini ama kamu denetimi altında yapılmasını istediğini söyledi.

“PANDEMİ HASTANESİ DERE YATAĞINDA”

Aysal, Pandemi Hastanesi’nin de dere yatağına yapılmış olduğunu dile getirdi.

İmar Yasası Değişikliği’nin ana maddesinin ‘şehir plancıları şehirleri planlamasın’ şeklinde olduğuna işaret eden Aysal, “Ben şehri planlayamam ama inşaat mühendisliği açısından önem arz eden gerekli bilgileri sunabilirim” dedi.

Kaynak: Kıbrıs Postası

Diğer Haberler

Başa dön tuşu