KıbrısManşetToplum

“Az konuşup çok iş yapacağım!”

Holguín Cuéllar aylar sonra Kıbrıs sorununda ilk adımın atılmasını sağlarken, ilginç bir mesaj verdi:

Holguín Cuéllar aylar sonra Kıbrıs sorununda ilk adımın atılmasını sağlarken, ilginç bir mesaj verdi:

 AYLAR SONRA HAREKETLENME
Kıbrıs sorunu uzun süren sessizliğin ardından dün biraz olsun hareketlendi. Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres’in “tarafların aşırı isteksizliğine” rağmen atadığı “BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Şahsi Temsilcisi María Ángela Holguín Cuéllar”, aylar sonra bir adım atılmasını sağladı. Holguín Cuéllar dün Kıbrıs Türk Toplumu Lideri olarak Cumhurbaşkanı Ersin Tatar ve Kıbrıs Rum Toplumu Lideri olarak da “Kıbrıs Cumhurbaşkanı” Nikos Hristodulidis ile bir araya geldi. Kolombiyalı diplomatın Tatar ile yaklaşık bir saat, Hristodulidis ile de yaklaşık bir saat görüştüğü dikkati çekti. Holguín’in, liderlerin yanı sıra sivil toplum örgütlerinin temsilcileriyle de bir araya gelecek.

AZ KONUŞMA, ÇOK İŞ
 Holguín dün ilk görüşmesini Hristodulidis’le yaptıktan sonraki açıklamasında, “Kıbrıs sorununa iyi bir çözüm bulunması için elinden geleni yapacağı” mesajını verdi. Holguín, “Kıbrıs’ta temaslarının ilk günü olduğunu ve yıllarca uzlaşmazlıkların olduğu bir ülkeden geldiğini ve uzlaşıya varılmasını sağlayan müzakere gurubunun içinde yer aldığını” belirterek “Kıbrıs’ta iyi bir çözüme ulaşılması için işbirliği yapabileceğini, elinden gelenin en iyisini yapacağını” vurguladı. Holguín Cuéllar, görev ve yetkilerinin ne olduğunun sorulması üzerine ise “ne kadar az konuşursam o kadar çok çalışabilirim” yanıtını verdi. Holguín, liderlerin ortak zemin bulmasına yardımcı olmak, bunu kolaylaştırmak için burada olduklarını belirterek, “Bunu yapmaktan çok mutluyum. Liderlerin geçmişteki çabalarını takdirle karşılıyorum. Artık geleceği düşünmeliyiz” dedi.

TATAR: ANLAŞMA İSTİYORUZ
 Ersin Tatar görüşmenin ardından yaptığı açıklamada, “Elbette bölgemizdeki huzur için bir anlaşma bizde istiyoruz ama KKTC’nin egemenliğinin kabul edilmesi ile ancak müzakere masasına oturabiliriz. Kıbrıs’ta bir işgal varsa esas olan işgal Kıbrıs Cumhuriyeti’nde gerçekleşmiştir” dedi. Kolombiyalı diplomat, Ledra Palace’da CTP Gençlik Örgütü tarafından karşılandı. Gençlere milletvekilleri Asım Akansoy, Doğuş Derya, Ürün Solyalı ve Sami Özuslu da eşlik etti.

ÜÇLÜ GÖRÜŞME İHTİMALİ
Rum Yönetimi Başkanı Sözcüsü Konstantinos Letymbiotis görüşmeden sonra basına yaptığı açıklamada, Rum liderin Güvenlik Konseyi kararları uyarınca iki bölgeli iki toplumlu federasyon temelinde görüşmeleri askıya alındıkları noktadan yeniden başlatmaya hazır olduklarını bir kez daha yinelediğini söyledi. Letymbiotis ayrıca, Tatar, Hristodulidis ve Holguín “üçlü görüşmesinin” de olası olduğuna işaret etti.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu