DünyaGüney KıbrısKıbrısManşetSiyasetSürmanşetTürkiye

Azgın: Erdoğan’ın Maraş ziyareti, ‘Biz de kendi dengelerimizi kurarız’ mesajıdır

Bu noktadan sonra artık Cumhurbaşkanı Tatar’ın sürece müdahale etmesi gerektiğini kaydeden Azgın, “Cumhurbaşkanı Tatar, UBP’li arkadaşlarını rencide etmek istemediği için sessizliğini ve tarafsızlığını korumaya çalışıyor fakat yaşanan olaylar nedeniyle toplum rencide olarak zarar görüyor” dedi

“SOL KESİM ÖZ ELİŞTİRİ YAPMALI”… Cumhurbaşkanlığı seçimi ve sonrasında ülkede yaşanan gelişmeleri GIYNIK Gazetesi’ne değerlendiren Siyaset Bilimci ve Akademisyen Bilge Azgın, “Sol kesim, insanların hayatına daha çok dokunan bir siyaset benimsemeli ve bu yönde bir örgütlenme politikası izlemelidir” dedi.

ULUSLARARASI MAKAMLARA MESAJ… “Maraş konusunun ve hidrokarbon yatakları konusunun bire bir aynı paralel de gittiğini düşünüyorum” diyen Bilge Azgın, Verilmek istenen mesajın ‘eğer siz karbon yataklarında ve yeni kurulan dengelerde Türkiye ve KKTC’ye yer vermezseniz biz de kendi dengelerimizi kurarız’ mesajı olduğunu savundu.

GIYNIK ÖZEL –  TAHA CAN GÜRLEK

Cumhurbaşkanlığı seçimi ve sonrasında ülkede yaşanan gelişmeleri GIYNIK Gazetesi’ne değerlendiren Siyaset Bilimci ve Akademisyen Bilge Azgın, “Cumhurbaşkanlığı seçiminde benim için sürpriz olan, Türkiye’nin Kuzey Kıbrıs’a müdahalesi ve bu müdahalenin etkisi oldu. Müdahale her zaman belliydi ancak sanırım bu seçimde gerek Maraş konusunda yaşanan gelişmeler, gerekse bankalardan dağıtılan sosyal yardımla birlikte müdahale ilk kez bu kadar sert ve açık oldu ve bu yapılanlar sonuca bu denli etki etti” şeklinde konuştu.

“SOL KESİM, KIRSAL BÖLGELERDE ÖRGÜTLENEMİYOR”

Cumhurbaşkanlığı seçiminden kayıpla çıkan sol kesimin dış etkenlere ve bahanelere sığınmak yerine özeleştiri yapması gerektiğini savundu, Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde özellikle ikinci turda sol kesimin organize olamadığını söyleyen Azgın, “Solun genel söylem biçiminde Kıbrıs Türk kimliğinin kültürel reaksiyonu bu süreçte çok öne çıktı” dedi. “Sol kesimin İskele gibi bölgelerde örgütsel bir teması yok” diyen Azgın, Bu nedenle sol kesimin ülke genelinde kırsal bölgelerde örgütlenme bakımından zayıf kaldığını belirtti. Azgın, Sol kesimin insanların hayatına daha çok dokunan bir siyaset ve örgütlenme politikası izlemesi gerektiğini söyledi.

“UBP’LİLERİ RENCİDE ETMEMEK İÇİN TOPLUMUN RENCİDE OLMASINA NEDEN OLDU”

Ersin Tatar’ın Başbakanlık görevi için vekâlet vermeyerek Cumhurbaşkanlığı görevine başlamasının,  parti içi dengeleri korumak ve kimseyi rencide etmemek amacıyla olduğunu savunan Bilge Azgın, Tatar’ın esas kaygısının UBP kurultaya giderken, birine avantaj sağlama ya da onu işaret etme gibi bir duruma düşmekten çekinmesi olduğunu ifade etti. Bu noktadan sonra artık Cumhurbaşkanı Tatar’ın sürece müdahale etmesi gerektiğini kaydeden Azgın, “Cumhurbaşkanı Tatar, UBP’li arkadaşlarını rencide etmek istemediği için sessizliğini ve tarafsızlığını korumaya çalışıyor fakat yaşanan olaylar nedeniyle toplum rencide olarak zarar görüyor” dedi. Adeta yılan hikâyesine döndürülen bu süreçten Cumhurbaşkanı’nın sorumlu olduğunu kaydeden Azgın, “Cumhurbaşkanı Tatar, ilk önce kendi partisine bir yol haritası çizmeli, çünkü kendi partisi boş bıraktı. Önce kendi partisiyle ilgilenmeli daha sonra diğer partilere bakmalı” dedi.

“SEÇİME KADAR TEKNOKRAT HÜKÜMET KURULMALI”

Ülkede bir erken seçimin kaçınılmaz olduğunu ve mevcut Meclis aritmetiğinden sağlıklı bir hükümet modeli çıkamayacağını belirten Bilge Azgın, UBP’nin bu işi daha fazla uzatmaması gerektiğini ifade etti. Azgın, seçime kadar bir teknokrat hükümet kurulması önerisinde de bulundu.

“ERDOĞAN’IN MARAŞ ZİYARETİ HEM GÜNEY’E HEM DÜNYAYA BİR MESAJDIR”

Maraş üzerinden uluslararası makamların nabzının tutulmaya çalışıldığını belirten Azgın, “BM ile istişare edilmeden Maraş’ta birtakım adımlar atılırsa, uluslararası makamların buna nasıl bir tepki vereceği görülmek istendi” şeklinde konuştu. Kuzey Kıbrıs adı verilen toprak parçasının birçok bölgesinin Maraş gibi olduğunu belirten Azgın, “Ama şu anda bir yerlere mesaj vermek için bunu kullanıyoruz” diyerek, Erdoğan’ın Maraş’ı ziyaret ederek, hem Kıbrıslı Rumlara hem de dünyaya bir mesaj verdiğini söyledi. “Maraş konusunun ve hidrokarbon yatakları konusunun bire bir aynı paralel de gittiğini düşünüyorum” diyen Azgın, Verilmek istenen mesajın ‘eğer siz karbon yataklarında ve yeni kurulan dengelerde Türkiye ve KKTC’ye yer vermezseniz biz de kendi dengelerimizi kurarız’ mesajı olduğunu savundu.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu