KıbrısManşetSiyaset

Azınlık hükümeti istifa etti etmesine de…

Açıkçası mevcut Meclis aritmetiğinde 3 farklı seçenekte hükümet çıkabilir. İlk seçenek UBP-CTP koalisyonu, ki bu oldukça küçük bir ihtimal, fakat yine de siyasette her şey mümkün, veya  yeniden UBP-HP koalisyonu olabilir, bu daha mümkün görünen bir seçenek ya da teknokrat bir hükümet modeli ortaya çıkabilir

Kurulduğu günden beridir sıkıntılı olan bu hükümetin yaklaşık 10 aydır ağır, aksak ve birçok yanlışla tökezleye tökezleye bugünlere kadar geldiğini hepimiz biliyoruz.

Dolayısıyla aslında aylar öncesinden belli olan akıbet dün itibarıyla sonlandı.

Bu elbette büyük bir zaman kaybıydı toplum adına. Fakat Ersan Beyin kurultay hesapları toplumsal faydanın önüne geçiyordu.

Nitekim bu iktidar hırsı ve ısrarı son güne kadar sürdürüldü.

Ülkeyi gerektiği gibi iyi yönetemeyen hükümet bunlara aldırış etmedi, halkın feryadını görmedi ve netice itibariyle tarihin gördüğü en kötü hükümet yakıştırmasına maruz kaldı.

Ersan Beyin  siyaset hayatı boyunca en çok yıprandığı dönem bu dönem oldu.

Toplum ciddi zararlarla karşı karşıya kaldı.

Kısacası sıfır sıfır elde var sıfır noktasından beter bir dönem yaşandı.

Peki bu istifa başka maksatları içinde barındırıyor olabilir mi?

Malum KKTC Anayasasına göre, 60 gün içinde  yeni bir hükümet kurulamazsa erken seçim gerekiyor. UBP kurultayını henüz yapmadı. Cumhurbaşkanı Mecliste bulunan partiler ile görüştükten sonra kanaatim odur ki, bu Meclis aritmetiğinden hükümet kurmak için uzlaşmaya varılmaz, bu sebeple 60 günü beklemeye gerek yok seçime gidiyoruz derse ki diyebilir o zaman UBP kurultayı ne olacak?

Sanırım tüm bu yaşananlardaki ince hassasiyetin çıkış noktası burada..

Zira kurultay gerçekleşmezse Ersan Bey partisinin genel başkanı olarak erken seçime girer.

Sonrasını düşünürüz tavrı ile süreç bu şekilde işler.

Oysa Meclisteki  aritmetiğe bakınca makul bir seçim tarihine kadar birkaç hükümet modeli çıkarmak mümkün.

Tabi niyet varsa..

Bu modellerin içinde akla mantığa en uygun olanı teknokrat kabinedir..

Dolayısıyla eğer ortada dönen bir “Ali Cengiz” oyunu yoksa, belli hesaplarla hükümet istifa etmişse ve bu da öncekiler gibi vizyona konan planlanmış  yeni bir tiyatro sahnesi ise o zaman konu başka bir boyut kazanır.

Bu durumda da  muhalefetin genel  durumu iyice analiz etmesinde fayda var.

Ve fakat bu istifanın  içinde bir oyun olmadığını ve yapılması gerekenin yapıldığını düşünelim. An itibariyle Başbakan Ersan Saner’in çoktan yapması gerekeni yaptığını ve doğru bir karar verdiğini söyleyebiliriz. .

Peki bundan sonra ne olur.

Açıkçası mevcut Meclis aritmetiğinde 3 farklı seçenekte hükümet çıkabilir. İlk seçenek UBP-CTP koalisyonu, ki bu oldukça küçük bir ihtimal, fakat yine de siyasette her şey mümkün, veya  yeniden UBP-HP koalisyonu olabilir, bu daha mümkün görünen bir seçenek ya da teknokrat bir hükümet modeli ortaya çıkabilir..

Diğer Haberler

Başa dön tuşu