KıbrısManşetToplum

Baba yadigârı meslek

Babasından öğrendiği el emeği göz nuru Kıbrıs’a özgü ‘Galbur’ ve ‘elek’ yapımını işini yıllardır sürdüren 79 yaşındaki Hüseyin Burat, ‘GÜZELYURT’ Gazetesi’ne konuştu

DEVRİM DEMİR

Babasından öğrendiği el emeği göz nuru Kıbrıs’a özgü ‘Galbur’ ve ‘elek’ yapımını işini yıllardır sürdüren 79 yaşındaki Hüseyin Burat, ‘GÜZELYURT’ Gazetesi’ne konuştu .


KIBRIS’TA TEK
Güzelyurt’a bağlı Yayla köyünde yaşamını sürdüren 79 yaşındaki Hüseyin Burat, unutulan zanaatlardan birisi olan galbur-elek yapımı işini ilk gün gibi büyük bir sevgiyle sürdürüyor. ‘Galbur’, ‘elek’ işine 67 senedir sevgisini katarak, el emeği ve göz nuru döken Hüseyin Burat, Kıbrıs’ta bu işi yapan tek kişi kaldı. İki çocuk babası Burat, Yayla köyünde huzuru bulduğu atölyesinde adeta harikalar yaratıyor. 12 yaşındayken babasından öğrendiği mesleği 67 senedir sürdüren Burat’ın azmi gençlere örnek teşkil ediyor. Turizm Bakanlığı’na da seslenen Burat, “Bu ölmeye yüz tutmuş mesleklere el atın. Gençler mutlaka bu mesleklerden birini öğrensin, sevdiklerine anne ve babalarına ölümsüz hatıralar bıraksın” dedi. Çocukluğunda babasının aşıladığı mesleği ömrü yettiğince yapmak istediğine de vurgu yapan Burat, “Nefesim yettiği sürece bu mesleği yapacağım” dedi.

SİPARİŞLERİN GENELİ GÜNEY’DEN
Kıbrıs’a özgü galbur ve elek’e özellikle Güney Kıbrıs’tan büyük ilgi olduğunu anlatan Hüseyin Burat, genç kesimlerin el yapımı elek ve galbura çok fazla ilgi duymadığını ancak yaşlı kesimin merakı olduğunu söyledi. Kıbrıs’ın hem kuzeyinde hem de güneyinde bu işe gönül veren tek kişi olduğunu ifade eden Burat, ülke genelinde düzenlenen birçok eko gün ve panayırlara davet edilerek el emeği göz nuru döktüğü mesleğini tanıtıp, gelecek nesillere anlatmaya çalıştığını kaydetti. Geçmiş yıllara da büyük bir özlem duyduğunu ifade eden Burat, eski alışkanların birer birer yok olduğunu söyleyerek, “Eskiden her evde bir fırın vardı, annelerimiz ekmek yoğururdu ve onun tadı bambaşkaydı. İnsanların birbirine saygısı, hürmeti vardı. Komşuluk, yardımlaşma, anlayış vardı şimdi çocuk, babasına sırtını dönüp oturuyor” şeklinde konuştu.

 

Diğer Haberler

Başa dön tuşu