KıbrısManşetToplumYaşam

Baba

Çocuklarınızla birlikte zaman geçirin; Çocuğunuzla vakit geçirdiğinizde, sizin için ne kadar önemli ve değerli olduğunu hissedecektir. Eğer sürekli yoğunsanız ve onunla vakit geçirmiyorsanız, o da sizin söylediklerinizi dinlemeyecektir

“Herşeyi babam bilir, bilemeyebilir, bilmez, bilebilir ve de herşeyi babam bilir” döngüsüyle doğduk, yaşıyoruz ve öleceğiz. ‘Biraz şam, biraz akşam babası, biraz iskele babası, biraz da gerçek baba’ rolündeki bizler, çocuklarımız için birer rol model değil miyiz! Unutmayın ki söylediklerinizi değil, yaptıklarınız yapar bu zamâne bebeleri ki sevgi eylem gerektir mâlum. Yok öyle Facebook’ta asarım, keserim, uğruna dünyayı yakarım falan filân.

Hayattaki tek zenginliğimiz evlatlarımıza hayrın bir imaj bırakmak bir yana, dünya gözüyle de ilişkilerimizi sorgulamalıyız; Çocuğumuzla/çocuklarımızla kaliteli zaman geçiriyor muyuz? Ona karşın iletişim kanallarımız hep açık mı? Ortak paydaşlarımız sadece birlikte televizyon izlemek mi? Hafta sonları ne tür aktiviteler planlıyoruz? Özellikle anneye çocuk bakımı esnasında ne kadar yardımcıyız? Bebelerin önünde eşimizle kavga ediyor muyuz? Hâşa bebe eğitiminde onlara karşın şiddete başvuruyor muyuz?

E başka? Onun için doğru bir model miyiz? Onu aktif dinleyip, dikkate alıyor muyuz? Ona saygı duyup, haklarını veriyor muyuz? Öfke kontrolümüz ne durumda? Onun özgüveni ve hayatı sorgulaması konusunda ne yapıyoruz? Kaliteli bir eğitim ve öğretim süreci için herhangi bir planımız/hazırlığımız var mı? Ona karşı sabırlı ve hoşgörülü müyüz? Sınırsız verici miyiz? Sevgimizi nasıl belli ediyoruz? Kendi ayakları üzerinde durması adına ne gibi atılımlar yaptık?

E daha daha başka? Özellikle birlikte egzersiz veya oyun aktivitelerini planlıyor muyuz? Sağlığıyla ne kadar yakından ilgileniyoruz? Onunla doğru bir dille mi anlaşıyoruz? Hâşa ona karşın herhangi bir sıfat veya lâkapla hitap ediyor muyuz? Ona sarılıyor muyuz? Onu takdir ediyor muyuz? Zaman zaman da olsa mahrumiyet duygusuyla eğitiyor muyuz? Ona güzel hatıralar bırakmak istiyor muyuz? Onunla gerçek anlamda etkin iletişime geçiyor muyuz? İşte, durum böyle gidiyor özetle.

Sonuç olarak çocuklarınızla birlikte zaman geçirin; Çocuğunuzla vakit geçirdiğinizde, sizin için ne kadar önemli ve değerli olduğunu hissedecektir. Eğer sürekli yoğunsanız ve onunla vakit geçirmiyorsanız, o da sizin söylediklerinizi dinlemeyecektir. Çocuklar çok hızlı büyürler, şimdi kaçırdığınız fırsatlar ve birlikte yapmadıklarınız hem şimdi hem de ilerleyen zamanda çok şeyi de beraberinde götürecektir. Gün sonu artık baba cinsinden iskele mi, şam mı, akşam mı, gerçek mi, yoksa ölümüzün goca körümüyüz ey babalar karar sizin/bizim. Ötesi masal.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu