KıbrısManşetSiyaset

Bağımsızlık Yolu: Zenginlerden servet vergisi alınsın

Emekçi ve sendikasız çalıştırılan özel sektör çalışanlarının sorunlarını gündeme getirmek ve taleplerini iletmek için Cumhuriyet Meclisi önünde açıklama yapan Bağımsızlık yolu, pandemi döneminde emekçi sınıfın, özel sektör çalışanlarının ve esnafın zor durumda olduğuna işaret ederek kaynak yaratma noktasında ‘servet vergisi’ ile emekçi kesiminde nefes alabileceğini savundu


Emekçi ve sendikasız çalıştırılan özel sektör çalışanlarının sorunlarını gündeme getirmek ve taleplerini iletmek için Cumhuriyet Meclisi önünde açıklama yapan Bağımsızlık yolu, pandemi döneminde emekçi sınıfın, özel sektör çalışanlarının ve esnafın zor durumda olduğuna işaret ederek kaynak yaratma noktasında ‘servet vergisi’ ile emekçi kesiminde nefes alabileceğini savundu.

Meclis önünde bir basın açıklaması yapan Bağımsızlık yolu, bu hafta gerçekleşen tüm eylemlere desteklerini belirtti ve sesini çıkaramayan özel sektör emekçilerinin sesini duyurmak amacıyla basın açıklaması yaptıklarını vurguladı.

“ZENGİN SINIFI SERVETİNE SERVET KATTI “

Bağımsızlık Yolu Parti Meclis Üyesi Cansu Nazlı tarafından okunan basın bildirisinde “Emekçi sendikalarımızın eylem ve grev kararını destekliyor servet vergisi istiyoruz.  Emekçi sınıfların yaşadığı mağduriyetlerin sokak eylemlerine dönüştüğü bir hafta oluyor.  Bir yıldan uzun süredir devam eden pandemi emekçi sınıfını daha da yoksullaştıran, esnafı kepenk kapatma noktasına getiren, işsizliği artıracağı başından beri biliniyordu. Partimiz kapanma önlemlerinin ilk kez uygulanmaya başlandığı tarihlerde çalışanları olumsuz etkilememesi için yapılması için sıralanmıştı.

Hem sağlık için yapılacak harcamalar hem de emekçi sınıfları koruyucu önlemlerde kullanılmak üzere ultra zenginleri servet vergisi ödemesi gerektiğini ilk günden beri dile getirdik. Hükümetler halkı değil ultra zenginleri desteklemeyi tercih etmiş bugün binlerce emekçi işsiz kalmış yüzlerce küçük işletme kapanmış birçok iş yeri küçülmüş kamu emekçilerinden birçok kesintiler yapılmış. Emekliler dâhil tüm maaşlı kesimlerin hayat pahalılığı hakkı gasp edilmiş olmasına rağmen bedel ödemeyen tek bir kesim vardır. Bu kesim saçının tek bir teline dokunulmamış olan ve yüzde 5’i bile bulmayan ufacık bir ultra zenginler sınıfıdır. Bedel ödememek bir yana bu sürece servetlerine servet katmış, bankalarda bulunan paraları, taşınmazlara dayalı zenginlikleri kat kat artmıştır” ifadelerine yer verildi.

“ZENGİNLER SERVETLERİNE SERVET KATARKEN BORÇLARINI DA ÖDEMEMEKTE”

“Merkez Bankası’nın yayınladığı verilere göre mevduatlardaki yükselişin tamamı ultra zenginlerin hesaplarında gerçekleşirken bankacılar birliği tarafından açıklanan rakamlara göre vadesi geçtiği halde kredi alacaklarının yüzde 78’i sadece yüzde 5’lik azınlık olan 300 civarındaki kişinin borcudur. Ultra zenginler servetlerine servet katarken diğer yandan borçlarını dahi ödememektedirler” şeklinde yapılan açıklamada emekçi sınıftan patronlara doğru muazzam bir servet transferi yaşandığı ve bu gidişe dur demenin vaktinin geçtiği aktarıldı.

“MUHALEFET DE EMEKÇİDEN YANA DEĞİL”

Diğer yandan iktidar kadar muhalefetin de emekçi sınıftan yana bir tavır göstermediğini kaydeden Bağımsızlık Yolu, “Ne yazık ki meclis içi muhalefette emekçi sınıflardan yana bir çıkış yapmak yerine zaten vergi dahi vermeyen ultra zenginlerden borç alarak faizi ile onlara geri ödeme yani zenginliklerine zenginlik katma modelleri geliştirmektedir.

Bağımsızlık Yolu bu koşullarda özelleştirme politikaları ile KIB-TEK’i yıpratanlar karşında sokağa çıkan El-Sen ile hayat pahalılığı hakkı için grevler örgütleyen kamu sendikaları ile kapanma noktasına gelen esnaf ve kamu sendikaları ile ve sessizliği ile boğulan özel sektör emekçisi ile dayanışma içinde bulunduğunu gerçekleşen tüm eylem ve grevleri desteklediğini duyurur.

Özel sektörde sendikasız işçi çalıştırmanın yasaklanması asgari ücretin en düşük kamu maaşına endekslenmesi ve servet vergisi uygulaması ile sosyal devlet mekanizmalarının ayağa kaldırılması dışında bir geleceğimiz yoktur.  Emekçi kesime aktarılması eğitim ulaşım barınma alanlarında emekçi sınıflarının önemli gider kalemlerinde kullanılması yönünde bir sosyal devletin uygulaması gerekenlerdir.  Bu ülkede kaynak var o kaynağın üstünde oturan ultra zenginlerden bu kaynak yaratılabilir Bu hafta ilan edilmiş tüm eylem ve grevleri destekliyoruz” denildi.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu