GenelManşetTürkiye

Bahçeli evlerde talep patlaması

Covid-19 pandemisi pazarı yeniden şekillendirdi. 1.5 yılda balkonlu ve bahçeli ev satışları uçtu

Türkiye’de konut fiyatları %31.68 oranında yükselirken, müstakil konutlarda artış 64.43 oldu

KONUT PİYASASINDA COVİD-19 ETKİSİ… Bahçeli evlere olan talep, pandemide zirve yaptı. Son 1,5 yılda daha büyük, balkonlu ve müstakil bahçeli ev satışlarında talep patlaması yaşanırken, bu konutların fiyatları diğer konutları 2 kat aştı. Endeksa verilerine göre Türkiye genelinde son 1 yılda konut fiyatları %31.68 artarken, müstakil konutlar %64.43 oranında yükseliş gösterdi. Böylece Türkiye genelinde müstakil konutların ortalama metrekare satış fiyatı 5 bin 801 TL, ortalama konut fiyatı 1 milyon 116 bin TL, yatırımın geri dönüş süresi 31 yıl oldu. Artan taleple birlikte bahçeli konutların genel konut pazarı içindeki payının da yükseldiğine vurgu yapıldı.

BAHÇELİ KONUT BULMAK ZORLAŞIYOR… Pandemi ile birlikte evlerde geçen sürenin arttığını ve uzaktan çalışmanın yaygınlaştığını belirten Endeksa CEO’su Görkem Öğüt, “Bunun sonucu olarak daha büyük, balkonlu ve müstakil evlere talep arttı. Talep artışı hem konut fiyatlarının hem de arsa fiyatlarının artmasına sebep oldu” dedi. Talebin sonucu olarak bu tarz evlerde stokların azaldığını anlatan Öğüt, “Geldiğimiz noktada emlak danışmanları bu tür konut tiplerinde portföy bulmakta güçlük çekiyor” diye konuştu.

YAZLIK BÖLGELERDE ARTIŞ DAHA YÜKSEK… Uzaktan çalışmanın yaygınlaşması ile yazlık bölgelere de çok fazla talep oluştuğunu bunun sonucu en yüksek değer artışının bu bölgelerde görüldüğünü anlatan Ögüt, “Muğla’da müstakil konutlar son bir yılda %64.53 oranında artış gösterdi, müstakil konutların ortalama metrekare satış fiyatı 11 bin 7 TL, ortalama konut fiyatı bir milyon 1 milyon 959 bin TL, yatırımın geri dönüş süresi 35 yıla çıktı. Antalya’da ise müstakil konutlar son bir yılda %70.71 oranında artış gösterdi, ortalama metrekare satış fiyatı 5 bin 910 TL, ortalama konut fiyatı bir milyon 1 milyon 347 bin TL, yatırımın geri dönüş süresi 32 yıl oldu” dedi.

 

Diğer Haberler

Başa dön tuşu